Uz ove preparate maline su "srpsko crveno zlato"

Uz ove preparate maline su "srpsko crveno zlato"

Malina je u poslednjih nekoliko godina definitivno jedna od najpopularnijih voćarskih kultura u našoj zemlji. Ipak, maline su i veoma nežno i osetljivo voće, zato je za rodne i bogate malinjake potrebno uložiti mnogo truda, znanja i iskustva. Da bismo otkirili tajnu za uspešnu proizvodnju malina, posetili smo dvojicu proizvođača ovog voća.

Jedan od njih je i Ljubisav Perić iz Minjaka kod Šapca. Njegova cela porodica živi isključivo od proizvodnje malina, pa na njihovom imanju nema mesta riziku i greškama.

„Sarađujem sa Galenikom-Fitofarmacijom u svakom aspektu proizvodnje, u kontaktu smo 24 sata, kad god mi je nešto trebalo oni su bili tu, i da dođu na teren lično da mi pomognu, ne mogu da zamislim proizvodnju bez saradnje sa njima“, rekao je Ljubisav Perić iz Minjaka kod Šabca.

Zaštita jagoda od bolesti glavni uslov za visoke prinose

Kada je reč o odabiru preparata za zaštitu maline Perić nema dileme.

„Koristio sam Dional, koristio sam Promesu, Fertigal Silika, Cab Organo, Soluveg, ceo maltene program Galenike i prezadovoljan sam“, pohvalio se on.

Maline © Agromedia

Naš drugi domaćin bio je Vladimir Petrović iz Jevremovca kod Šabca, on od prošle godine maline ima na 1,7 hektara, već sada sa te površine ubrao je više od 18 tona roda i to, kako kaže, pre svega zahvaljujući saradnji sa kompanijom Galenika Fitofarmacija.

„Od samog početka vegetacije kada su bili veliki mrazevi, koristili smo njihove preparate i nismo imali nikakve probleme i posledice od mraza. U zimskom prskanju to je bio Cuprozin 35 – WP, kasnije Galofungin, Akord, Kozak protiv cvetojeda, Mankogal, zaštita je bila fenomenalna, ali i đubriva, njihovi preparati su nezamenljivi“, zaključio je Vladimir Petrović.

Jedna od glavnih prednosti maline je, ističe Petrović to što veoma brzo možete da vratite uloženi novac. Ako uz ovu činjenicu uspete da ostvarite i dobar i kvalitetan rod poput naših domaćina, sigurno je da će srpsko crveno zlato zauzeti veoma važno, možda čak i glavno mesto u ostvarivanju vaših prihoda.

Sagovornici: 

Ljubisav Perić, Zminjak 

Vladimir Petrović, Jevremovac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica