Upotreba zeolita povećava prinose u voćarstvu

Upotreba zeolita povećava prinose u voćarstvu

Minerali zeolita imaju široku primenu u voćarskoj proizvodnji u svetu. Iako ga u našoj zemlji ima u izobilju njegova upotreba nije toliko česta. Pored toga što ima sposobnost upijanja i otpuštanja vode, minerali zeolita apsorbuju amonijak i teške metale.

 

Mirko Maksimović, direktor kompanije „I-zeolit“ objasnio nam je zašto se za zeolit kaže da je čistač prirode.

„Svet već odavno primenjuje zeolite. Mi kasnimo u mnogim stvarima. Vezali smo se za aflatoksin i stočarstvo, ali u svetu se zeolit koristi i u poljoprivredi, zaštiti voda i životne sredine. Zeolit je čistač prirode u tom smislu što on ima atome i molekule koji u situaciji kada postoje pesticidi, bakar, olovo ili teški metali odmah deluje. On tada daje kalcijum i magnezijum, a upija štetne organizme“, rekao je Maksimović.

Zahvaljujući inženjerima koji su došli iz vranjske banje, firma „I-zeolit“ formirala je ekipu koja je istraživala zeolit u Srbiji.

„Pronašli smo rezerve zeolita u Jablanici kod Kruševca i napravili smo jedan ozbiljan program koji se prvenstveno bazira na primeni zeolita u poljoprivredi. Rekao bih o zeolitu i da on ima poroznost do 40%, dakle može i da upija i da otpušta vlagu, uz to je i termički izolator i mineral koji se uopšte ne raspada. Zeolit menja strukturu zemlje, kao i vodovazdušni faktor“, rekao Mirko Maksimović, direktor kompanije „I-Zeolit“.

Preporuka stručnjaka kompanije I-Zeolit je da se pri sadnji voćnjaka, svakoj sadnici dodaje 2 kilograma minerala pomešanog sa zemljom.

„Ekomeliorant“ je poizvod kompanije I-Zeolit koji se može koristiti pri podizanju voćnih zasada ali i u vinogradarstvu. Takođe, minerali koji se dodaju u zemlju, neće nikada da se raspadnu i kvalitativno poboljšavaju strukturu zemlje.

„Ovaj proizvod ima dvostruku namenu, koristi se prilikom sadnje biljaka, kao i za već posađene biljke. Prilikom sadnje može da se koristi tako što će se posipati po celoj površini na kojoj se planira sadnja i to u količini od 500 do 1.500 kilograma po hektaru. Drugi način je da se stavlja u svaki jamić, odnosno u rupu gde se sadi sadnica ili živić“, rekao je Aleksandar Radojičić.

„Ekomeliorant“ povećava rastresitost zemljišta i olakšava ukorenjavanje rasada. Ukoliko želite da ga koristite i za neke druge vrste voća, preporučene količine kreću se od 800 grama do 1 kilograma po jamiću. Za sadnju loznih kalemova najbolje je da dodate 400 grama po jamiću.

„Za sadnju malina, kupina, ili borovnica dodaje se 300 grama po jamiću, a za sadnju živića jagoda 200 grama po sadnom mestu. Neke od koristi koje su nam naveli proizvođači koji koriste minerale u svom zasadu su: veći prijem sadnica za 95%, minerali utiču na popravku strukture zemljišta, poboljšavaju vodno-vazdušni režim, stabilizuju prinose i poboljšavaju kvalitet plodova“, ističe Aleksandar.

Sagovornici: Mirko Maksimović, direktor kompanije „I-Zeolit“ 
Zoran Todorović, poljoprivrednik iz Lozovika

Predrag Jovanović, voćar iz Malog Požarevca

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.