Zabranjen izvoz breskvi u Rusiju

Zabranjen izvoz breskvi u Rusiju

Sa ruske granice je vraćen kontigent breskvi i kajsija za koje se sumnja da su zaražene gljivicom monolinijom. Ovo je tek poslednja u nizu zabrana na uvoz srpskih proizvoda poslednjih godina, ruska inspekcija je više puta izražavala zabrinutost zbog kvaliteta, pa i porekla voća koje stiže iz Srbije.

Ministar poljoprivrede je rekao da su ruske kolege poslale dopis vezan za rejonizaciju, da bi se utvrdili prostori u Srbiji u kojima se gljivica pojavljuje da ne bi cela zemlja bila pod tim merama, za koje očekuje da neće trajati duže od deset dana, što svakako zavisi od rezultata analiza u Srbiji i Rusiji.

Od početka godine izvezeno je 110.000 tona voća u Rusiju, što vredi oko 150 miliona evra, što se tiče nektarina i breskvi izvezli smo 95 odsto od ukupno proizvedenih do sada. Ima dosta dezinformacija, ovo je privremena mera i ja očekujem da ovo rešimo u periodu od sedam do 10 dana“, naveo je ministar Nedimović, gostujući u Dnevniku RTS-a.

 Breskva © Pixabay

Gljivica je posledica kišne godine, a Nedimović objašnjava da ova breskva može da ide u upotrebu bez problema, ali da Rusi zahtevaju robu najvišeg kvaliteta.

Komentarišući otkrivanje i uništavanje pokvarenog mesa u Ćupriji, ministar je rekao da su se u nekim medijima pojavile dezinformacije.

Naveo je da je hladnjača zapečaćena, a država je uradila sve što trebalo, i to je dokaz postojanja principa pravne države.

Izvor: RTS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica