U fenofazi precvetavanja i formiranja ploda obavezna intenzivna zaštita voća

U fenofazi precvetavanja i formiranja ploda obavezna intenzivna zaštita voća

U predstojećem periodu svaki višegodišnji voćni zasad neophodno je temeljno zaštititi. Jabuke se nalaze u fenofazi precvetavanja i formiranja plodova i najveća opasnost dolazi od prouzrokovača čađave krastavosti. Svaka sledeća kiša izazvaće izbacivanje askospora i važno je da zasadi konstantno budu zaštićeni fungicidima.

„Za ovaj period vegetacije Galenika-Fitofarmacija preporučuje korišćenje preparata Galileo ili Kardinal. Oba preparata se veoma lepo vezuju za voštani sloj ploda ili lista, i ne dozvojavaju klijanje askospora“, objasnio je dr Predrag Milovanović.

Kako bi zaštita bila kompletna dodaje se i Sekvenca koja će unutar biljnog tkiva obezbediti da ne dođe do zaraze. Period intenzivnog porasta lastara ujedno predstavlja i osetljivu fenofazu za nastanak sekundarnih infekcija pepelnicom.

Zaštita voćnjaka © Galenika Fitofarmacija

„Iz palete Galenike-Fitofarmacije preporučujemo korišćenje Lunara i Fotona i svi naši proizvođači mogu da računaju na njihovu efikasnost“, kaže Milovanović.

U periodu kada dolazi do naseljavanja lisnih vaši nema mesta riziku.

„Moramo da koristimo proverene, sistemične pesticide kao što su Tonus, Konzul ili Radar 300 EW“, preporučuje dr Predrag iz Galenike-Fitofarmacije.

Pravovremena zaštita jabuke i kruške donosi osmeh u berbi

I kruške se nalaze u fenofazi precvetavanja i formiranja plodova. Mere suzbijanja bi trebalo da budu usmerene na kruškinu buvu, ekonomski najštetnijeg insekta po ovu vrstu.

„Za efikasno suzbijanje kruškine buve preporučujemo novi preparat Kulisa. Ulaskom u biljno tkivo ovaj insekticid uspešno suzbija larve kruškine buve koje se hrane na vrhovima, odnosno na mladom prirastu, to je mesto na kom Kulisa deluje“, objasnio je Predrag Milovanović.

Zaštita voćnjaka © Galenika-Fitofarmacija

Uz Kulisu od 350 grama po hektaru, za odrasle stadijume preporučuje se kombinacija sa preparatom Abastate u dozi od 1,5l/ha. Za zasade kruške obavezno je koristiti i okvašivače NU-FILM-17 u dozi od 1 litra po hektaru ili mineralno ulje Galmin u dozi od 3-5 l/ha.

U zasadima breskve i nektarine takođe je važno da se nastavi sa intenzivnim merama borbe. U ovom periodu najvažnije je suzbiti prouzrokovače rupičavosti, odnosno rešetavosti lista, pepelnice i štetnih insekata.

Tajna uspešnih proizvođača paprike

„Stručni tim Galenike-Fitofarmacije preporučuje kombinaciju preparata Metod, Akord i Tonus. Uz ove preparate nijedan patogen ne može da izvrši primarnu zarazu i ugrozi naš prinos ili da komplikuje mere borbe u narednom periodu“, zaključio je Predrag Milovanović.

Sagovornik:

dr Predrag Milovanović, Galenika-Fitofarmacija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.