U Čačku obustavljen otkup kajsija – U Kraljevu 50 din/kg

U Čačku obustavljen otkup kajsija – U Kraljevu 50 din/kg

I dok su otkupljivači kajsija u čačanskom kraju prekinuli otkup tog voća pravdajući se nedostatkom ambalaže i kupaca, u Roćevićima kod Kraljeva kajsija se plaća 50 dinara po kilogramu prve klase i isplata se vrši odmah. Proizvođači kažu da je ta cena solidna u odnosu na početnu koja se plaćala u Miokovcima i drugim mestima na području Čačka.

Zaustavljen otkup kajsija u Čačku - © Pixabay

Samo nekoliko dana na području Čačka otkupljivači su plaćali kajsije 30 dinara po kilogramu, a onda je otkup prekinut što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo proizvođača.Udruženje „Miokovačka kajsija“ pozvalo je sve voćare koji se bave proizvodnjom kajsija da dođu u Miokovce kako bi se dogovorili o daljim koracima za uređenje tržišta i spasavanje proizvodnje kajsija, po čemu je Čačak poznat. Samo u Miokovcima kajsija se uzgaja na oko 250 hektara, a ukupni godišnji prinos iznosi 3.500 tona tog voća.

Otkupno mesto u Roćevićima kod Kraljeva spas za proizvođače

Za razliku od čačanskih, kraljevački proizvođači kajsija su ove sezone bolje sreće. U Vatrićevićima, zaseoku sela Roćevići, prva klasa kajsija se otkupljuje po ceni od 50 dinara po kilogramu prve klase i isplata se vrši odmah. Po rečima Gorana Pantelića, vlasnika hladnjače, lično je uložio ogroman napor da obezbedi tržište jer je i sam veliki proizvođač voća i zna s kakvim se i koliko izbiljnim problemima proizvođači suočavaju.

Zaustavljen otkup kajsija u Čačku - © Pixabay

„Otkup ide odlično, proizvođači su zadovoljni cenom, mada bih ja kad bi bilo kakve rezerve i više im platio njihov proizvod. Problem je što sam od poslovnog partnera ograničen količinom koju mogu da otkupim i pitanje da li ću svima moći da otkupim kajsije koje su ove godine najbolje rodile u odnosu na poslednjih desetak godina. Skoro sam bio u Italiji i uverio se da selo i poljoprivreda nigde nisu toliko zapostavljeni kao kod nas. Svaki proizvod u stranim državama je subvencionisan i kako mi da budemo konkurentni, a da ne pričam da plaćamo najskuplje dizel gorivo za poljoprivredu u Evropi“, kaže Pantelić. 

Inače, višedecenijski najveći otkupljivač voća na području Raškog i Moravičkog okruga, Hladnjača Mondi Lameks u Vrdilima kod Kraljeva, ove sezone ne otkupljuje kajsije. Na kraljevačkoj pijaci ovo voće prekupci plaćaju 30 dinara po kilogramu, dok se na pijačnim tezgama cene kreću od 50 do 60 dinara i dnevni promet je veoma mali.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica