Svaka sadnica borovnice rodila po 2,5 kg u prvoj berbi

Svaka sadnica borovnice rodila po 2,5 kg u prvoj berbi

Zasad borovnice u mestu Lešnica, nedaleko od Loznice, definitivno je jedan od najmodernijih koji trenutno postoje u našoj zemlji. U njemu su primenjeni svi svetski trendovi i najsavremenije agrotehničke mere, pa zato nije ni čudo što nas je vlasnik ove plantaže sa ponosom dočekao, pokazao nam plantažu i pohvalio se odličnim rodom.

 

Dejan Simić, voćar iz Lešnice i vlasnik plantaže koju smo posetili, rekao nam je kakva je bila ovogodišnja berba.

Kako se borovnice proizvode u Holandiji – od plantaže do trpeze!

Prva berba je ove godine bila. Trajala je od 8. juna do 4 jula. Sorta je Duke, a ima i malo Hjurona, zbog oprašivanja. Rod ove godine iznosi 2,5 kilograma po biljci u proseku. To je dosta dobar rod“, navodi Simić.

Borovnice - ©Agromedia 

Na ovoj plantaži na jednom hektaru površine, u jesen 2015. godine, posađeno je 2.900 sadnica. One su, preko firme „ATP irrigation“, u Srbiju stigle iz Holandije kao dvogodišnji, izuzetno kvalitetan, sertifikovan sadni materijal. Naš domaćin odlučio je da primeni kompletnu holandsku tehnologiju, pa je još pre sadnje odlučio da redovno, tokom cele vegetacije, prati savete stručnjaka i koristi sve usluge ove firme i to počev od mašine za pravljenje bankova.

Evo zašto je borovnica zdravija od čipsa!

Prvi korak su bili bankovi, odnosno bregovi. Oni služe da podignu borovnice od zemlje u slučaju velikih padavina, ili nekih nepogoda, poplava i slično. Namena im je, dakle, da zaštite sadnicu. Mislim da su bankovi na mom imanju dobro urađeni. Imao sam prilike da vidim kako izgledaju i u nekim drugim zasadima, čini mi se da su ovi na mojoj plantaži najviši, što i jeste cilj, da podignu biljku što više od zemlje“, dodaje on.


Borovnice - ©Agromedia 

Našu posetu ovoj plantaži organizovali smo u vreme kada je berba već bila završena, kako bismo dobili najpreciznije podatke o ovogodišnjem rodu. Inače, ukoliko se nakon sadnje ispoštuju svi saveti stručnjaka i prve godine se ne preoptereti sadnica, minimalan rod koji možete da očekujete tokom prve berbe je 1.600 grama po biljci.

Taj prinos na ovakav kvalitet sadnica sigurno neće smanjiti prinos sledeće godine, jer su sadnice razvijene fenomenalno. Neke grane su debljine više od 1,5 centimetara, imaju izvrsnu i visinu i prečnik grana. Razvijene su kao trogodišnje sadnice na nekim drugim plantažama“, naglašava Mile Radisaveljvić, iz firme „ATP irrigation“.


Od momenta kada kamioni sa borovnicama iz Srbije stignu u Holandiju, plaćanje se vrši u roku od 7 do 10 dana. 


Ovu i druge plantaže svojih kooperanata tehnolozi firme „ATP irrigation“ obilaze barem 10 puta godišnje. Oni prilikom svake posete kontrolišu stanje biljaka, u zavisnosti od vremenskih prilika rade eventualne korekcije, a u vreme berbe vrše čak i obuke berača. Takođe, oni pomažu voćarima i prilikom uvođenja Global Gap standarda, kako bi plodove nesmetano mogao da otkupljuje komitent iz Holandije.

Mi imamo kompletan ciklus zatvoren, od nabavke strogo izbalansiranih bezvirusnih sadnica, proizvedenih in vitro tehnologijom, preko pripreme terena, jer ne idemo u biznis sa proizvođačima koji nemaju adekvatno zemljište za borovnicu (osim ako ne sadimo u saksijama ili vrećama), sve do prodaje sadnica“, rekao je Mile.

Borovnice - ©Agromedia 

„Radimo samo tamo gde su tehnički uslovi za proizvodnju borovnice takvi da mogu da obezbede uspešnu proizvodnju. Nama je cilj  da proizvođač od pete ili šeste godine ima bar 15 ili 16 tona ploda po hektaru. Našem komitentu je potrebno 200-300 tona borovnice nedeljno u sezoni svežeg ploda“, dodaje on.

Od momenta kada kamioni sa borovnicama iz Srbije stignu u Holandiju, plaćanje se vrši u roku od 7 do 10 dana. Ove godine, kada se svedu sve računice, sa cenom od 6 evra po kilogramu i troškovima berbe od 2 evra po kilogramu, proizvođaču može da ostane barem 4 evra po jednom kilogramu borovnice.

Borovnice - ©Agromedia 

Takva matematika ovu kulturu trenutno čini jednom od najprofitabilnijih u našoj zemlji, pa zato i ne čudi što je ovakvih modernih zasada u našoj zemlji sve više. Ipak, upravo zbog sve veće potražnje sadnica, ukoliko i vas zanima ovaj biznis, veoma je važno da sadnice naručite na vreme. To, kažu u firmi „ATP irrigation“ znači najkasnije do kraja avgusta meseca ove godine.

Sagovornik:
Dejan Simić, voćar iz Lešnice
Mile Radisavljević, „ATP irrigation“

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica