Sušenjem ORGANSKOG voća do visoke cene na tržištu

Sušenjem ORGANSKOG voća do visoke cene na tržištu

Kako opština Blace uspeva da se bavi voćarstvom - ©Agromedia

Na istočnim padinama Kopaonika i jugozapadnim obroncima planine Jastrebac nalazi se opština Blace koja je nadaleko poznata po proizvodnji voća. Nedaleko od ove opštine nalazi se i selo Međuhane, u kome inženjer građevinarstva Ivan Nešović ima voćnjak od 8,5 hektara.

Ivan je po struci master inženjer građevinarstva i radi na Građevinskom fakultetu u Nišu, ali dugogodišnja tradicija u proizvodnji voća ga je navela da svo svoje slobodno vreme provodi baš u voćarskoj proizvodnji, zajedno sa svojom porodicom.

Oni se već dugo porodično bave voćarskom proizvodnjom na površini od 8,5 hektara. Prevashodno uzgajaju šljivu, višnju, nešto malo dunju i jabuke.

Ova vredna porodica ima svoju sušaru i hladnjaču. Koriste svoj celokupan rod, a otkupljuju voće i od drugih ljudi i prerađuju u suvu šljivu, rakiju, te kao poluproizvode i gotove proizvode prodaju većim prerađivačima i izvoznicima.

Na pitanje kako se bore sa plasmanom i prodajom svojih proizvoda, Ivan nam je rekao da je sve do prošle godine bilo idealno, ali da im je prošle godine ostalo suve šljive koju nisu uspeli da prodaju. Sa višnjom je bila bolja situacija.

 Voćnjak - © Agromedia

Ipak, nisu nezadovoljni, a njihova tajna je organska proizvodnja voća.

Naime, firma iz Blaca okupila je organske voćare, a njihova šljiva i višnja su u postupku grupne organske sertifikacije zajedno sa voćnjacima drugih proizvođača, što im je omogućilo bolju cenu i sigurniji plasman proizvoda.

Cena između konvencionalnog i organskog voća je prilično velika. Prema navodima našeg sagovornika, na primer, cena „obične“ sveže višnje je bila 35-40 din/kg, a organske 60 din/kg.


Pitali smo Ivana da li može da se živi od ove vrste poljoprivrede. Njegovo mišljenje je da može da se živi, ali samo ako se radi o voćnjaku na većoj površini.

On to radi iz hobija, kao dodatnu delatnost i zbog dugogodišnje porodične tradicije.Međutim, onaj ko živi od ovog posla, ako ne uspe da proda rod na vreme ili ne uspe da ga naplati na vreme, nema sredstava dalje da ulaže u narednu sezonu, osim ako nema neku ušteđevinu ili finansijsku podršku sa strane i to je veliki problem.

Voćar iz Blaca - © Agromedia


Opština Blace je izrazito voćarski kraj, gde je zasađeno više od dva  miliona stabala šljiva, pa ova opština ima najveći broj stabala šljiva u odnosu na broj stanovnika u Srbiji.

Sredinom 2019. godine u blačkom selu Grgur počela je da radi fabrika za toplu preradu voća, čime je kompanija „Midi organik”, uz sušare i hladnjače, zaokružila preradu organskog voća. Ova kompanija već decenijama sarađuje sa oko petsto kooperanata iz tog dela Srbije. Sertifikovano, organsko voće uglavnom završava u izvozu kao osušeno, zamrznuto, a zahvaljujući novom pogonu i prerađeno u kaše i piree. 


Sagovornik:
Ivan Nešović, opština Blace

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica