Štrajk poljoprivrednika u Meksiku: Ogromni troškovi za nakupce i izvoznike

Štrajk poljoprivrednika u Meksiku: Ogromni troškovi za nakupce i izvoznike

Štrajk proizvođača avokada u Meksiku pročinjava 4,3 miliona američkih dolara štete na dan izvoznicima, kažu u Apeam-u (Udruženje izvoznika i pakera avokada Meksika).

Avokado © Pixabay

Izvoz avokada iz Meksika je značajno otežan zbog  spora oko cene avokada koju u otkupu voćari dobijaju od nakupaca (pakera).

Proizvođači iz savezne države Mičoakan su nezadovoljni zbog toga što avokado iz drugih delova Meksika ulazi u njihovu saveznu državu u cilju ilegalnog izvoza u SAD, a ova praksa snižava cenu pravog mičoakanskog avokada.

Ključne tačke u proizvodnji jabuke i primena digitalne tehnologije

Oni traže da nakupci (pakeri) plate najmanje 1,75 američkih dolara za kilogram da bi se kompenzovali gubici koje su proizvođači imali, iako je ovaj zahtev u suprotnosti sa meksičkim zakonima o tržišnoj konkurenciji. 

Tokom prošle nedelje održan je sastanak na kome su, uz medijatore iz Komisije za tržišnu konkurenciju, pokušali da dođu do rešenja za postojeći konflikt, međutim nisu uspeli da uspostave dogovor.

Prema proračunima Udruženja izvoznika i pakera avokada Meksika (Apeam), oko 46% meksičkog avokada za izvoz pakuju ćerke-firme američkih kompanija.


Otkup malina: mercedes po ceni fiće

U Udruženju (Apeam) kažu da zastoj u trgovini utiče na 24.000 radnika, a celoj grani privrede pričinjava 4.3 miliona dolara štete dnevno zbog toga što se izvoz u SAD odvija daleko ispod standardnog dnevnog proseka od 3.000 tona.

Portparol Apeam-a, Ramon Paz, izjavio je da će vlasti morati da intervenišu da bi se ponovo uspostavila vladavina prava, ukoliko voćari ne okončaju svoj štrajk. Paz je takođe istakao da je štrajk već doveo do raskidanja određenog boja ugovora sa američkim firmama, a pored toga, ugrožava reklamnu Superboul kampanju za meksički avokado (Superbowl – finale godišnjeg šampionata u američkom fudbalu, jedan od najvećih i najgledanijih sportskih događaja u SAD).


Prema podacima Narodne Banke, Meksiko je u 2017. godini izvezao avokada u vrednosti od 2,828 milijardi dolara, čak 34% više u odnosu na prethodnu godinu. Glavna destinacija za izvoz su bile SAD, iza kojih slede Kanada, Japan, Holandija, Francuska, Španija, El Salvador, Kina, Honduras i Velika Britanija.

Izvor: Fruitnet


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica