Stigle prve domaće jagode, nepristupačna cena ostavila gorak ukus

Stigle prve domaće jagode, nepristupačna cena ostavila gorak ukus

Iako su se tokom čitave zime mogli pronaći uvozni plodovi, domaće jagode polako se pojavljuju na tržištu, ali je njihova cena za mnoge još uvek nepristupačna. U tri plastenika domaćin Vladan Lukić iz sela Zvečka uzgaja plodove ovog slatkog voća.
 

Stigle prve domaće jagode, nepristupačna cena ostavila gorak ukus - © Pixabay

Proizvodnja jagoda proizvođačima donosi prvi novac u sezoni. Zarada je dobra, a ulaganja nisu velika, i vraćaju se već sa punim rodom. To je slatki deo priče. Iako su se jagode već našle na pijacama, njihova cena je i dalje nepristupačna, a ove zime voćari su se našli na mukama zbog ledenih dana i niskih temperatura, što je uticalo da količina jagoda bude gotovo prepolovljena u odnosu na prošlu godinu.

Vladan Lukić, iz sela Zvečka nadomak Obrenovca, već godinama gaji jagode. Prethodnih godina Lukić je prve jagode donosio na pijacu u drugoj polovini marta, što je takođe bilo rano za područje Posavine. U njegova tri plastenika rastu slatki plodovi sorte kleri i dora. Ove godine, međutim, rod je po Lukićevim rečima desetkovan, i naći će se na pijacama tek početkom aprila.
 

Već sada možemo videti da ćemo imati skoro 100 ili 200 kg jagoda manje u odnosu na prošlu godinu.

Tokom januara i ledenih dana dešavalo nam se da prosek temperature u plastenicima bude 14,6 stepeni, što je već davalo naznaka da poljoprivredna proizvodnja i rod jagoda neće biti tako dobri kao prethodnih godina. Već sada možemo videti da ćemo imati skoro 100 ili 200 kg jagoda manje u odnosu na prošlu godinu“, započinje priču Vladan Lukić.

Povratite brzo uložena sredstva – sadite jagode!

Ovaj proizvođač jagode je zasadio u avgustu, prve se već naziru, toplota im je neophodna, a varijacija niskih temperature i dalje može uticati na plod, pa je Vladan preuzeo sve mere kako bi se toplota sačuvala.
 


Jagode - © Agromedia

U plasteniku se nalaze duple folije, i pritom se dodaju agrili, što je uticalo na to da se jagode donekle sačuvaju. Jagodama je toplota najpotrebnija sada u fazi zrenja. Da bi napravila šećer, potrebno je pet-šest sunčanih dana kako bi plod lepo rodio. Sada je dovoljno i malo sunca, jer je jagodama već pružena toplota i sa malom količinom sunčevih zraka. Iako je napolju još uvek hladno, bitno je da u plasteniku ima toplote. Prošle godine jagode su sazrele već u februaru, zbog većeg broja sunčanih dana“, ističe Vladan.

Evo kako jagode iz Holandije mogu da se nađu i na vašem imanju!


Jagoda je veoma profitabilna i atraktivna biljna kultura koja drži visoku cenu na tržištu, pogotovo van sezone. Proizvodnja jagoda u plastenicima veoma je ograničena usled klimatskih karakteristika, te ovi slatki plodovi zauzvrat traže i dosta pažnje.
 


Jagodama je toplota najpotrebnija sada u fazi zrenja.

Svaki rad traži ljubav, bez toga nema uspeha. Sve jagode su zahtevne – kako se radi, tako i plod rodi. Treba konstantno voditi računa o vlažnosti vazduha, kao i o temperaturi. Zato svoje plastenike često otvaram, zatvaram ili pokrivam, kako bi jagode dobile dovoljno svetlosti i određenu temperaturu. Jagode mogu pretrpeti znatna oštećenja bez zaštite, zato sam sada tokom zime koristio slamu od pšenice i malč folije kako bi zaštitio sadnice“, ističe Lukić.
 

Jagode - © Foto: www.pixabay.com

Ovaj domaćin među prvima izlazi na zelenu pijacu sa jagodama, ali se bavi i uzgojem povrća. Već u februaru u njegovom plasteniku mogli su se naći i mladi krompirići, peršun i zelena salata. Lukić je preuzeo sve mere kako bi zaštitio svoje proizvode, ali se nije odlučio za veštačko zagrevanje, jer kaže da iskustva drugih povrtara nisu pokazala isplativost.

Koliko zaista može da se zaradi od proizvodnje ranih sorti jagoda?

Naša porodica se uglavnom bavi plasteničkom proizvodnjom. Do sada smo uspeli da podignemo tri plastenika. Prvi plastenik u kome smo uzgajali samo jagode, podigli smo 2009. godine, a 2012. i 2013. došla su i još dva plastenika. Njih navodnjavamo sistemom kap po kap, ali se nismo odlučili za veštačko zagrevanje tokom zime, jer su jagode dovoljno zaštićene folijom u plasteniku”, ističe ovaj domaćin.

 

Zahvaljujući tome što stiže rano, jagoda za sada drži i dobru cenu, tako da se i finansijski isplati.

Tokom sezone u jednom plasteniku porodice Lukić proizvede se od 500 do 600 kilograma jagoda. Ova voćka rađa više puta, ali je glavni rod koji rano stiže najslađi i najobimniji. „Zahvaljujući tome što stiže rano, jagoda za sada drži i dobru cenu, tako da se i finansijski isplati“, poručuje naš sagovornik.
 

Jagode - © Foto: Agromedia

Cena domaćih jagoda kreće se od 500 do 1.000 dinara po kilogramu. Sudeći po tome da su prvi plodovi već stigli, izgleda da će ljubitelji jagoda narednih meseci moći da uživaju, kako u ukusu, tako i u pristupačnijoj ceni ovog voća.

Sagovornik: Vladan Lukić, uzgajivač jagoda iz sela Zvečka

Foto: Mirjana Stepić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica