U proteklom periodu, temperature su bile izuzetno niske, što je poguban scenario za domaće voćare. Ovo će biti druga teška godina u nizu za voćare, a štete od mraza su u kajsiji stoprocentne. Razgovarali samo sa voćarom Veljkom Kačarevićem iz Topole, kao i sa stručnjakom za zaštitu bilja Marijom Kolundžijom kako bismo saznali kakva je trenutno situacija na terenu.
Kajsija u Topoli potpuno stradala od mraza
Kako nam je potvrdio Veljko Kačarević iz Vinče kod Topole, u njegovom kraju su imali situaciju da je u nedelju na ponedeljak temperatura išla do -3 stepena, dok je u utorak na sredu minus bio mnogo veći, spuštajući se čak do -6 stepeni.
Možda vas zanima
U nekim delovima opštine Topola temperatura je padala čak do -7 i -8 stepeni, što je izuzetno veliki minus za ovaj period vegetacije, u kom se nalaze određene voćne vrste. Sa druge strane, u delu terena prema Beogradu i Aranđelovcu imali su obrnutu situaciju – temperatura nije išla ispod -3, pa su ti delovi prošli bolje.
Na područjima gde je bio jak minus, već su bila vidljiva veća oštećenja od mraza. Kajsija je stradala, jer je, bez obzira na sortu, bila u precvetavanju i već je imala zametnute plodove.
Što se tiče jabuke, situacija je za sada loša samo za sortu Ajdared koja je bila gormirala zelene buketiće i vidljiva su oštećenja od mraza. Takođe, kod nekih sorti trešanja primećena su izmrzavanja.
Na terenu ima i breskvi i nektarina, ali su nektarine uglavnom grupisane na brdima, gde je bio manji minus. Breskva je malo tvrđa, a Veljko očekuje da će kod nje biti manje štete nego što to izgleda u prvi prvi mah.
Poranilo cvetanje voćaka, MRAZEVI prete da unište rod!
Šteta od mraza u koštičavom voću nepopravljiva
Dipl. inž. Marija Kolundžija, objašnjava da je ova godina što se tiče štete od mraza bila možda i najgora u poslednjih 20 godina u Grockoj. Mraz se javljao svakog jutra u nižim terenima, a temperature su išle od -3 do -7 pa je šteta bila neminovna.
Što se tiče kajsije, pitanje je da li će nešto ostati, a rod breskve i nektarine će zavisiti od sorti i osetljivosti na temperature, od pozicije gde se voće nalazi, vlage i vetra. Na pojedinim područjima je vetar bio jak, pa je ,,hladio” voće i više nego što je bila realna temperatura. U svakom slučaju, naša sagovornica tvrdi da su štete ozbiljne.
Nažalost, kako stručnjak za zaštitu bilja objašnjava, sada ništa ne može da se uradi. Mrazevi su bili ozbiljni, tako da čak ni mera preventive kojom bi se pojačao imunitet pre mraza ne bi pomogla. Kada temperature idu ispod -4, šteta obično bude 100%.
Kako Marija objašnjava, ovo je druga loša godina za voćare u nitu. Proleće 2024. godine takođe su obeležili mrazevi, ali je ovog puta situacija još gora, jer se mraz pojavio ne samo na nižim, već i na višim terenima.
U odnosu na koštičave voćne vrste, kod jabuke i kruške situacija je znatno bolja, jer se nalaze u fenofazama u kojima je cvet zaštićen, pa biljke lakše podnose jače minuse. Čini se da štete u jabukama i kruškama neće biti ozbiljne, što se ne može reći za kajsiju, breskvu, nektarinu i breskvu, a vrlo verovatno i za trešnju i višnju.
Komentari