Sorta i nadmorska visina presudne za uspešno gajenje borovnice

Sorta i nadmorska visina presudne za uspešno gajenje borovnice

Radomir Nikollić iz Kosjerića, jedan je od petnaestak poljoprivrednika iz Srbije koji su prošle jeseni obišli jug Holandije i videli kako se tamo gaje borovnice i to od njive do trpeze. Pošto posle ovakve posete Holandiji u isplativost borovnice više nisu sumnjali, gotovo svi ovi poljoprivrednici već su postali ponosni vlasnici lepih savremenih zasada ovog voća.

U Holandiji su prošle jeseni budući voćari iz Srbije obišli neke od najsavremenijih staklenika i plastenika na svetu u kojima se proizvode mlade bezvirusne sadnice, zasade na otvorenom koji su stari od nekoliko do čak više od 50 godina, ali i fabriku koja godišnje kupi više od 10 miliona kilograma borovnica. Neke od njih će, već sledeće godine, doći direktno sa plantaže Radomira Nikollića iz Kosjerića.

Kako se borovnice proizvode u Holandiji – od plantaže do trpeze!

Prošle zime, tačnije u novembu mesecu, smo posadili ove borovnice. One su već sada lepo rodile i ja sam veoma zadovoljan. Inače, sadnice naših borovnica smo preko firme ATP irrigation uvezli iz Holandije i to kao dvogodišnje, mada bih ja rekao da su one možda i trogodišnje, jer su znatno veće i jače od dvogodišnjih koje smo gledali u Holandiji“, ističe Nikolić.

Borovnice - ©Agromedia 

Podizanje ove plantaže, kaže naš domaćin, finansirao je njegov sin, koji već godinama živi i radi u Londonu.  Ona se nalazi na starom porodičnom imanju, na nadmorskoj visini od 550 metara. 

Otkrivamo vam sve što niste znali o poljoprivredi Holandije!

Ja mislim da one dobro podnose ovu nadmorsku visinu i da su se lepo adaptirale. Rekao bih da je najbollje posaditi u jesen, kako bi se one adaptirale do proleća. Mi nismo imali nikakve probleme na plantaži sa mrazom, iako ga je bilo. Svima bih preporučio da gaje borovnice, jer su one mnogo unosnije nego maline“, rekao je Nikolić.

Plantaža borovnica - ©Agromedia „Sa manje površine može da se ostvari veća zarada, jer borovnice sada koštaju najmanje 5 evra po kilogramu i ta cena će se održati i kasnije. Maline, sa druge strane, uopšte nemaju stabilnu cenu, iako su nekada koštale i više od 250 dinara po kilogramu
“, dodaje on.

Prvi veći rod Nikolići očekuju u junu mesecu sledeće godine. Do tada će ovu plantažu i dalje redovno obilaziti stručnjaci iz kompanije „ATP irrigation“.


Glavni cilj ovog biznisa je da se u Srbiji proizvedu sveži plodovi u vreme kada su oni deficitarni u ostatku Evrope, jer će tada biti najbolje plaćeni. 

Mi smo danas imali priliku da vidimo tri plantaže, jednu u okolini Lajkovca, na nadmorskoj visini od oko 120 metara, drugu u Kosjeriću, na 550 metara i treću na Zlatiboru, na nadmorskoj visini od 760 metara. Sve tri plantaže su zasađene u jesen 2016. godine i reč je o istoj kategoriji sadnica“, rekao je Mile Radisavljević, iz kompanije „ATP irrigation“.


Mogli smo da vidimo kako nadmorska visina utiče i na razvoj sadnica, ali i na vreme dospeća plodova. Ovo je prva vegetacija i domaćini su ostavili samo po nekoliko plodova za probu i da bi znali kada počinje berba. Na prvoj plantaži, na najnižoj nadmorskoj visini, prvi plodovi su bili zreli oko 8. juna i početkom jula berba je već završena. Na sledećoj plantaži berba je počela oko 25 juna. Na trećoj plantaži, na najvećoj nadmorskoj visini, prvi plodovi bili su zreli oko 1. jula“, dodaje Mile.

Plantaža borovnica - ©Agromedia 

Sve ove činjenice dokazuju da bi proizvođači prilikom odabira sadnica trebalo da vode računa o sortimentu i nadmorskoj visini na kojoj će posaditi borovnice. Ideja vodilja za donošenje ispravne odluke mogao bi da vam bude upravo glavni cilj ovog biznisa, a to je da se u Srbiji proizvedu sveži plodovi u vreme kada su oni deficitarni u ostatku Evrope, jer će tada biti najbolje plaćeni. Reč je o periodu od 5. juna do najkasnije prve nedelje jula meseca.

Mi od ove godine imamo u ponudi dvogodišnje sadnice u saksijama od 1,7 litara, ali i od 2,5 litara. To je malo pojačana dvogodišnja sadnica. Takođe, imamo i trogodišnje sadnice, u saksijama od 5 litara. Interesovanje je sve veće i svako ko želi da dobije borovnice u željenoj kategori, sorti i količini, za nabavku sadnog materijala trebalo bi da se opredeli već tokom jula meseca, ili najkasnije avgusta. Za kasnije ne smemo da garantujemo da ćemo imati dovoljne količine u odgovarajućim kategorijama sadnog materijala“, navodi Radisavljević.

Sagovornik:
Radomir Nikollić, voćar iz Kosjerića
Mile Radisavljević, „ATP Irrigation“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica