Saznajte kakva je to biljka godži i kako ju je JEDNOSTAVNO gajiti!

Imate slobodnog mesta u vašoj bašti i razmišljate šta biste mogli još da sadite? Evo ideje! Ova voćna vrsta je veoma neobična, a daje preukusne plodove. Iako neki od vas nisu čuli za godži bobice, u našoj zemlji i šire postaje i komercijalni zasadi ove voćke. Mi vam dajemo praktične savete kako da ih ogajate.

Naš stručni saradnik, diplomirani inženjer Vladimir Milutinović, objasnio nam je kakva je godži biljka, gde može da se gaji i na koji način.

Ukoliko imate slobodnog mesta u vašoj bašti, možete uneti neki novitet. Naime, možete posaditi novu voćnu vrstu koja do skoro nije bila mnogo poznata, a sve više se gaji u našim vrtovima. Postoje i komercijalni zasadi ove voćke. Govorimo o godžiju.”

Godži spada u familiju paradajza i to je biljka koja se kod nas koristi kao voćna vrsta. Može se koristiti na različite načine, pošto su sveže voćke jestive tokom celog leta, od juna, jula, pa do avgusta. Godži je vrsta žbunaste biljke koja ima slapovito povijene grane i može dostići visinu do metar i po, eventualno dva.”

„Ukoliko imate osunčano mesto u vrtu na kome možete posaditi godži, potrebno je da ga tokom godine veoma često zalivate, orežete grane u toku jeseni i pripremite ga da u toku sledeće godine, na novim granama koje su formirane, da obilje cvetova.“

Godži spada u familiju paradajza i to je biljka koja se kod nas koristi kao voćna vrsta. Može se koristiti na različite načine, pošto su sveže voćke jestive tokom celog leta, od juna, jula, pa do avgusta. Godži je vrsta žbunaste biljke koja ima slapovito povijene grane i može dostići visinu do metar i po, eventualno dva.”

„Ukoliko imate osunčano mesto u vrtu na kome možete posaditi godži, potrebno je da ga tokom godine veoma često zalivate, orežete grane u toku jeseni i pripremite ga da u toku sledeće godine, na novim granama koje su formirane, da obilje cvetova.“

Godži © Agromedia

Pošto cveta u toku maja, juna i jula, plodonosi u toku jula i avgusta. Plodovi su veličine drena, a tako i izgledaju. Ukusni su i blago slatkasti. Koriste se za pripremanje sokova, džemova, pa i za zamrzavanje.”

„Godži svakako možemo gajiti i u bašti i u saksiji. Poveća saksija veličine kofe za vodu, od desetak do 15 litara, sasvim je dovoljna za gajenje godžija. Potrebno je samo da mu obezbedimo dovoljno svetlo mesto. Na nekom balkonu, terasi ili ispred kuće. Ukoliko se odlučimo za takvu varijantu, potrebno je biljku češće orezivati i zalivati.”

„Prilikom sadnje svake od baliranih sadnica godžija, potrebno je skinuti celofansku foliju koja drži sadnicu u vlažnoj piljevini i koja je transportno pakovanje. Često se javi greška, pa ljudi koji nisu imali prilike da to rade, posade biljku kompletno sa baliranom folijom.“

Zato ne zaboravite da je nju potrebno pažljivo odmotati, a piljevinu baciti, odstraniti. Ona je, naime, samo transportno pakovanje. Ovakva sadnica treba da bude posađena direktno u zemlju u kojoj treba da postoji humus, stajnjak ili neko drugo hranivo, a gole žile treba da legnu na zemlju. Ukoliko se posadi sa piljevinom, postoji verovatnoća da se sadnica možda i ne primi.”

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari