SAVETI: Kako proizvesti sadnice duda

SAVETI: Kako proizvesti sadnice duda

Pored toga što je korišćen za pripremanje voćnih rakija, dud je bio veoma cenjen zbog svog lista koji se koristio za gajenje svilene bube. 

Dud - © Agromedia

Danas je tradicija gajenja duda oslabila pa se on može samo mestimično naći u obliku starih stabala koja se ponegde gaje. Mali broj domaćinstava se odlučuje za gajenje ove vrste, odnosno malo ih se odluči da posade novo drvo duda.

U koliko žite da gajite dud, prvo treba napraviti dobru podlogu. Podloga se pravi tako što se poseje seme duda, a kada malo porastu raščupamo i ostavimo određeni razmak dok ne poraste do željene visine. Tada se na podlogu kaleme dudovi i to crni, beli ili šareni, rekao je naš sagovornik Radoslav Subotina.

Seme treba uzeti kad dud sazri odnosno u junu mesecu. Kada bude baš zreo, obere se i opere a zatim sledi sušenje. Nakon 7 do 10 dana nakon sušenja posejati seme. Godinu dana od sadnje mlade biljke spremne su za kalemljenje.

Dud – vole ga deca, ali kako se gaji?

Dud se kalemi na dud. Samonikli dud može da bude jalov, pa je preporučljivo da se kalemci uzimaju sa plodnih dudova. Krajem marta početkom aprila, kada pupoljci kreću u probijanje idealni su za kalemljenje. Reč je o kalemljenju na procep, a u avgustu se može kalemiti na spavajući pupoljak.

Period eksploatacije je od 3 do 6 godina od trenutka sadnje. Pri sadnji, dud treba  saditi u cik-cak, imajući u vidu da odrasloj biljci potrebno je 6×6 metara. Treba ga zalivati dok se biljka razvije iz semena, odrasloj biljci koja je formirala korenski sistem nije potrebno navodnjavanje.


Sagovornik: Radoslav Subotina, proizvođač sadnica duda

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica