Savet stručnjaka – česte greške u voćarstvu

Savet stručnjaka – česte greške u voćarstvu

Naš stručni saradnik, Vladimir Milutinović, svojim znanjem i iskustvom pomaže u rešavanju nedoumica kada je u pitanju voćarska proizvodnja. Neki od njegovih saveta u vezi su sa gajenjem kivija, limuna, mandarine, maline polke i jagode.

Vladimir Milutinović - © Agromedia

Zasadio sam kivi (tri muška i tri ženska stabla). Voćke cvetaju, plodovi porastu do veličine lešnika, a onda opadnu. Koji je razlog i kako to da sprečim?

Kivi traži jaku i oštru rezidbu. Gust sklop i velika senka utiču da biljka odbaci plod. Takođe, redovnom prihranom obogaćenom gvožđem postižu se odlični rezultati. Treba znati da je jedna muška biljka dovoljna na tri ženske biljke.

Kada se i kako uništava mandarinina muva i da li pomaže krečenje stabala?

Kod gajenja citrusa je veoma korisno upotrebiti u toku sezone preparate na bazi mineralnog ulja (belo ulje), koji imaju svojstvo da uništavaju štetne insekte, pa čak i kod jajnih legala na stablima. Mogu se koristiti u kombinaciji sa drugim sredstvima. Krečenje je uvek poželjno.

Kako da konzervirate sveže voće bez šećera

Kada i kako da posejem plod oraha da bi izrasla sadnica iz semena?

Orah je lako proizvesti iz ploda. Potrebno je zdrav plod posejati tokom zime u decembru ili januaru. Treba iskopati sadnu jamu duboku 50 cm, širine oko 40 cm. Zatim, ispuniti sa mešavinom tri jednaka dela zgorelog stajnjaka, baštenske sitne zemlje i peska jedinice. Formirati kupu oko 15 cm visine, slično krtičnjaku, i utisnuti orah oko desetak centimetara duboko. Prekriti sa malo slame. Bilo bi dobro prethodno orah naprskati jakim insekticidom, čime sprečavamo da ga oštete glodari.

Sa svakom smokvom pojedemo i po jednu osu

Limun je tri godine rađao, a prošle nije ni cvetao. Zbog čega?

Orežite ga malo više (skinite 20% mase, ne više) primenite aminokiseline zalivanjem u kombinaciji sa specijalnim đubrivom za citruse, a napolje ga iznesite tek krajem aprila.

Vinograd - © Pixabay

Kako se orezuje vinova loza sorte tamjanika?

To je stara sorta, često gajena kao čardaklija ili kao brajda. Na špaliru je srednje bujna, pa joj pogoduje više oblika rezanja. Ostavite bar dva okca. Uklonite stare i krive delove čokota.

Plodovi japanske jabuke kaki dva meseca posle formiranja opadnu. Zašto?

Kod mlade biljke se to desi. Kod starije biljke treba pogledati kakvo je zalivanje. Manjak vode je problem. Dodati mineralno hranivo. Isprskati insekticidom (bifentrin) u maju.

Čime sada da prskam maline i kojim đubrivom da ih prihranim?

Malina koja je olistala treba da se poprska kombinacijom – mankozeb, cipermetrin i organsko tečno đubrivo. Treba krajem marta dodati kompleksno NPK mineralno đubrivo sa dosta kalijuma, a u aprilu dodati KAN.

Kako proizvesti sejanac omiljene voćke

Da li se jagode u proleće đubre veštačkim đubrivom i čime da ih prskam od bolesti?

Rano u proleće, jagodu treba razrediti, ukloniti suve i stare liske, i oprskati bakaroksihlorid. Dodaje se đubrivo sa dosta fosfora u martu, a tokom aprila kompleksna đubriva 20 20 20, i kad se pojavi plod, dodavati prihranu bogatu kalijumom.

Koliko ide sadnica maline polke na jedan dužni metar?

Preporuka je dve do tri sadnice u jednom metru. Sorta je bujna i jaka, tako da ako se ostavi više prostora, bude vitalna i zdrava.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.