Savet: Kako zaštiti voćnjak nakon orezivanja

Savet: Kako zaštiti voćnjak nakon orezivanja

Nakon završene rezidbe voćnjaka, treba izvršiti plavo prskanje voća. U pitanju je zaštitna mera koja se može primeniti od kraja jeseni pa sve do fenofaze „mišijih ušiju“.

 

Savete o zaštiti i primeni preparata daje nam dipl. inž Jovana Savić. Jovana kaže da nakon završene rezidbe treba krenuti sa zaštitom voća odnosno prskanjem.

„U pitanju je mera koja je veoma važna, jer na kori i granama ostaju prezimljujući patogeni i ovim tretmanom smanjuje se broj patogena. Koriste se preparati od bakra u kombinaciji sa mineralnim uljima, u pitanju je dobra kombinacija jer je bakar fungicid i baktericid, a ulje deluje na prezimljujuće forme insekata a pogotovu na štitaste vaši“, rekla nam je Jovana. 

Tretmani bakrom rade se kada je temperatura u plusu odnosno viša od 5 stepeni nikako ne treba raditi kada je temperatura u minisu da ne bi došlo do oštećenja biljaka.

Ovaj tretman može da se radi od jeseni pa sve do kretanja vegetacije i to do fenofaze razvoja „mišijih ušiju“. Još jedan od saveta voćarima je da nakon rezidbe uklone orezane grane kako bi se sprečilo širenje patogena.

Sagovornik: Dipl. inž. Jovana Savić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica