Sadnice aronije – jedan od zaštitnih znakova Superiora!

Sadnice aronije – jedan od zaštitnih znakova Superiora!

Aronija je već neko vreme popularna na našem tržištu i od njene pojave jedan je od zaštitnih znakova kompanije Superior. Danas ova kuća ima znatno veći broj sadnica u ponudi, a njeni stručnjaci su mnogo iskusniji u gajenju tog bobičastog, lekovitog voća.

O aroniji i njenim blagotvornim dejstvima na ljudsko zdravlje često se govori. Zato smo prilikom naše posete Velikoj Plani želeli da saznamo nešto više o kvalitetnim sadnicama aronije. Na tu temu razgovarali smo sa Nebojšom Đinovićem, direktorom Superiora.  

Aronija je bila inicijalna kapisla za razvoj voćarstva u Superioru. To je biljna vrsta koju umnožavamo iz kulture tkiva čime dobijamo veoma kvalitetne sadnice, u šta možete i sami da se uverite! Naravno da je aronija pobudila veliko interesovanje u Srbiji i okruženju jer je njen plod izuzetno zdrav, što je nedvosmisleno i više puta dokazano“, deli sa nama gospodin Đinović.

Aronija - ©Agromedia

„Mi i dalje proizvodimo sadni materijal i imamo ga i u saksijama i u rasadniku na otvorenom polju. Odgovor na pitanje: `Zašto u saksijama?`, bio bi da postoje ljudi koji žele da sade kvalitetnu sadnicu, koji su svesni svog znanja i koji to žele da urade na vreme, pre nego što i mi stignemo da voćne vrste izvadimo iz rasadnika.

Sadnice aronije kompanije Superior izgledaju bujno, zdravo i sveže. Jedan od razloga za to je, kaže Nebojša Đinović, što sadnice iz kulture tkiva imaju veoma jak potencijal za rast. Ali, to nije sve.

U Superioru je trenutno za prodaju spremno više od 30.000 sadnica aronije u saksijama. 

Direktor Superiora navodi: „Mi smo aroniju izneli iz laboratorije u februaru mesecu, čuvali smo je u komorama, pa u plastenicima, pa izneli napolje u aprilu, tako da je ona za godinu dana porasla od deset centimetara do ove visine”, pokazuje Nebojša i nastavlja: „Ipak, glavni razlog za njihov ovakav izgled je taj što su ove sadnice šišane čak i dok su imale samo jedan prut. Time smo dobili inicijaciju razvoja bočnih grana, sa kojima ide i rod”.


Dakle, kupovinom bilo koje od ovih sadnica aronije obezbedićete sebi zagarantovan rod. Uz to, već sledeće godine moći ćete da berete sveže plodove aronije sa svih njenih bočnih grana, a za dve godine, kada sadnica bude visoka 1 metar, slobodno očekujte i odličan prinos.

Nebojša Đinović iz kompanije Superior govori o aroniji - ©Agromedia

Mi smo ponosni na naš sadni materijal, a za gajenje aronije koristimo svo znanje i iskustvo koje smo stekli prilikom gajenja borovnice,” ističe Đinović.


Kao i na svim ostalim poslovima, u Superioru se na pripremi sadnica aronije ozbiljno i vredno radi.

Dok šetamo među sadnicama aronije, direktor Superiora nas informiše: „Mi se upravo nalazimo u moru sadnica. Ovde ima više od 30.000 sadnica aronije u saksijama, a u rasadniku imamo i veliki broj sadnica od kojih će se jedna polovina prodati sada, a druga sledeće jeseni”.


Aronija - ©Agromedia

Ipak, kao i u svakom poslu i uopšte u svakodnevnim životnim aktivnostima, dobre i pravovremene računice su veoma važne. Tako je i sa sadnicama aronije. Ukoliko planirate da ovu popularnu, zdravu i isplativu kulturu gajite na vašem imanju, obavezno naručite sadnice aronije na vreme!

„Za planiranje nečega čime će se proizvođači baviti 10, 20 ili 30 godina mora da se dobro razmisli i kupi zdrav i kvalitetan sadni materijal,” za kraj savetuje Nebojša Đinović.

Sagovornik:
Nebojša Đinović, kompanija Superior

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica