Malina sorte polana – od jednog jutra zasada može se lepo živeti

Malina sorte polana – od jednog jutra zasada može se lepo živeti

Prošle nedelje posetili smo jednu lepu plantažu maline sorte polana. Ona je u vlasništvu Branka Leockog iz Bačkog Petrovca, koji se proizvodnjom ovog voća bavi već 7 godina. Branko je bio veoma rad da nam prenese svoja iskustva, a mi ćemo ih, naravno, podeliti sa vama!

Voćar Branko Leocki iz Bačkog Petrovca ispričao nam je kako je odlučio da gaji malinu sorte polana, šta od nje očekuje i koje su njene prednosti. Ukoliko vas zanima malinarstvo, obavezno pročitajte kakvo je njegovo iskustvo.
 

Branko, koliko je veliki ovaj zasad maline?

Smanjio sam ga malo. Prošle godine smo imali pola jutra, ali smo ove godine podigli novi, malo manji. Za sada je dobar i lepo izgleda, a vreme će pokazati kako će se dalje razvijati.
 

Maline u polju - ©Agromedia 


Koja je prednost ove maline, zašto ste se opredelili baš za polanu?

Ona dosta dobro podnosi našu klimu, kako kišu, tako i hladnoću i vrućine, a uz to se lako održava i nisu joj potrebni nikakvi stubovi. Sledeće godine, kada poraste, ova malina će se sama držati i ne moramo da ulažemo u bilo kakve oslonce, a lako se i bere.
 

Kada počinje period berbe i do kada traje?

Zavisi od godine, ali obično počinje oko 1. jula, pa traje sve do kraja oktobra, ukoliko nema mrazeva.
 


Maline u polju - ©Agromedia 


Zaista dugačak period. Rekao bih, inače, da je između redova razmak oko tri metra, da li je neophodno da bude toliki?

Jeste, neophodno je. Zasad je sada mlad, pa zato možda izgleda da je ovo preveliki razmak. Međutim, već sledeće godine maline će biti veće i bujnije, pa će taj razmak biti taman dovoljan za branje.
 


Malopre smo čuli da tokom berbe, ukoliko se pažljivo posmatraju maline, može da se primeti da odmah nakon branja ima novih zrelih plodova.

Tako je, danas završimo berbu, sutra možemo ponovo. Zato vam je za polanu potrebno mnogo radne snage. Osim toga, poželjan je i sistem za navodnjavanje i prihrana kako biste imali dobar rod.
 


Maline mogu biti odličan dopunski izvor prihoda, ali i veoma dobar osnovni.


Ovaj malinjak se inače nalazi nedaleko od vaše kuće?

Da, kao produžetak naše velike bašte. Supruga i ja smo odlučili da se oprobamo i u ovoj grani voćarstva i nismo se pokajali. Naprotiv.“
 

Da li ste kupovali sadni materijal?

Nismo, iskoristili smo onaj koji smo već imali.
 

Maline u polju - ©Agromedia 


Kada je ovaj zasad osnovan?

Osnovan je prošle godine u novembru, a očekujem da će već sledeće godine u ovo vreme on da bude lepo i pravilno formiran. Sve smo odradili, samo još da sačekamo berbu“.
 

Kada je reč o plodovima maline polane, da li na tržištu postoji razlika između njih i nekih drugih sorti i koje se bolje plaćaju?

Koliko znam, potpuno je svejedno. Malina je malina. Važno je samo da ima otkupnih mesta i hladnjača, a ovde u Vojvodini je malinarstvo sve popularnije, pa sa otkupom nemamo problem.
 

Branko Leocki, voćar iz Bačkog Petrovca - ©Agromedia Da li gajenje maline može da bude profitabilno?

Da. Maline mogu biti odličan dopunski izvor prihoda, ali i veoma dobar osnovni. Sve zavisi od parcele, ali recimo da se od jednog jutra pod malinama može lepo živeti. Naravno, ukoliko se sve agrotehničke mere urade pravilno. Bez vode i prskanja se ne može.

Sagovornik:
Branko Leocki, voćar iz Bačkog Petrovca

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica