Protest malinara Zapadne Srbije 14. decembra u Ivanjici

Protest malinara Zapadne Srbije 14. decembra u Ivanjici

Malinari Zapadne Srbije zakazali su protest za 14. decembar. Zahtevaju poštovanje dogovorenih cena malina i najavljuju dalje proteste, ukoliko dogovori ne budu postignuti.

Maline © Pixabay

Udruženja malinara iz Ivanjice ˶Podgolijski zdravi plodovi˝ i ˶ Vilamet – Ivanjica˝, koja deluju pod okriljem udruženja Poljoprivredni proizvođači Zapadne Srbije, zakazali su protest.

Protest će se održati 14. decembra, u 11 časova, u Ivanjici. Radenko Marić, predsednik udruženja ˶Podgolijski zdravi plodovi˝, za portal Agromedia ističe da je ovo protest poljoprivrednih proizvođača ivanjičke opštine, ali i da je poziv za pridruživanje protestu upućen i proizvođačima iz Šapca, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Užica, Bajine Bašte, Ivanjice, Požege i Kraljeva, kao i da se očekuje da će poljoprivredni proizvođači iz pomenutih opština doći u Ivanjicu i podržati kolege malinare.

Crveno blago i u Vašem domu – kako da gajite maline!

Kao primarni razlog organizovanja protesta Marić navodi nepoštovanje dogovora koji je postignut sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a kojim je utvrđeno da se cena maline ujednači. Malinari su od Ministarstva zahtevali da cena maline bude 125 dinara po kilogramu, sa tendencijoim rasta do 160.

Marić dodaje i kako je juče u Ministarstvu održan još jedan sastanak, i to u vezi sa najavljenim protestom, ali dogovor ni ovog puta nije postignut.

Proizvodnja organske maline – Obratite pažnju na agrotehničke mere

Maline © Pixabay


Cena maline svakodnevno varira

Zbog neispoštovanog dogovora oko cene, malinari kao jedan od zahteva protesta navode i ostavku ministra Nedimovića. Ipak, prioritet protesta jeste rešavanje cene maline, zbog toga što se, kako Radenko Marić navodi, približava Nova godina, a količine maline još uvek nisu u potpunosti isplaćenje. Takođe, cena maline je u stalnom variranju i to od 40 do 140 dinara na teritoriji Srbije, na dnevnom nivou.

Da li ste znali da su semenke maline izuzetno zdrave?

U slučaju da se protestom ne ostvare željeni rezultati, Radenko najavljuje dalje korake: ˶Razradićemo dalju strategiju. Sledeći protest će najverovatnije biti u Užicu, a nastavićemo sa protestima sve do Nove godine˝.


Radenko zaključuje da se malinari neće zaustaviti dok ne ostvare svoje ciljeve i regulišu cenu maline. Kako je i najavljeno, ovaj protest biće miran, dok se naredni protesti mogu radikalizovati, u zavisnosti od toga kakvi će dogovori biti postignuti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica