Projekat „Podrška siromašnima da počnu sa proizvodnjom malina “ predstavljen u Požegi

Projekat „Podrška siromašnima da počnu sa proizvodnjom malina “ predstavljen u Požegi

U Požegi je nedavno održana prezentacija projekta pod nazivom „Podrška siromašnima da počnu sa proizvodnjom malina“ koji se sprovodi na području dvadesetak opština, pa je interesovanje voćara bilo zaista veliko. Pogledajte o kakvom je programu reč i kakav će značaj imati za razvoj voćarstva u našoj zemlji.

Podrška siromašnima da počnu sa proizvodnjom malina“ naziv je projekta koji se sprovodi na području četiri okruga: Raškog, Moravičkog, Kolubarskog i Zlatiborskog, rečeno je između ostalog na konferenciji u Požegi na kojoj je predstavljen ovaj program. Projekat finansira vlada Švajcarske, preko Agencije za razvoj i saradnju u Srbiji, a na području jugozapadne Srbije ga realizuje Regionalna razvojna agencija Zlatibor.

Darko Đurović iz RRA Zlatibor nam je objasnio: „Pored toga što podržavamo mlade pčelare osmislili smo i jedan program za podršku proizvođačima maline. U našem kraju hladnjačari podržavaju velike proizvođače maline, a niko ne misli o početnicima i malim proizvođačima. Zato smo, zajedno sa naših desetak partnera hladnjačara, odlučili da napravimo program koji će podržavati i male proizvođače ovog voća”.

Prezentacija projekta „Podrška siromašnima da počnu sa proizvodnjom malina“ - ©Agromedia 

To znači da svi oni koji žele da počnu da se bave malinarstvom mogu da dođu u hladnjaču, zamole za savetodavnu pomoć i podršku u repromaterijalu, potpišu ugovor i tu podršku vrate kroz malinu“, dodaje gospodin Đurović.

Boško Bondžulić iz hladnjače „Master Frigo“ iz Požege rekao nam je: „Hladnjača ‘Master Frigo’ iz Požege deo je ovog programa. Regionalna razvojna agencija Zlatibor i vlada Švajcarske su u okviru pomenutog projekta potpisale 152 nova dugoročna ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima koji su mlađi od 30 godina, a poseban akcenat imaju i žene u poljoprivredi”.

Nama je ovaj projekat zaista veoma važan, s obzirom na to da imamo siguran plasman zamrznutog voća na evropska i svetska tržišta. Na taj način možemo da obezbedimo sigurne količine u narednom periodu, odnosno, već sledeće godine“, rekao je gospodin Bondžulić.

Svi koji žele da počnu da se bave malinarstvom mogu da dođu u hladnjaču, zamole za savetodavnu pomoć i podršku u repromaterijalu, potpišu ugovor i tu podršku vrate kroz malinu.


Proizvođači će hladnjačama koje su im obezbedile repromaterijal malinu prodavati sa obavezom da posluju sa njima najmanje tri godine. Time će otkupljivači, kažu, obezbediti sigurnu proizvodnju ovog voća. Dalje gledano, ovakvi projekti mnogo znače i dugoročno posmatrano, pa ih zbog toga podržava i resorno ministarstvo.

Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, istakao je: „Mi očekujemo da će naši poljoprivrednici širiti svoje zasade i da će to biti primeri dobre prakse. Nadamo se da će oni poslužiti i drugim voćarima kao podsticaj da u svojim gazdinstvima podignu nove zasade i zato pozivam ljude da i dalje prate mere Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Sledeće godine takođe će postojati podsticaji za podizanje zasada, uvođenje visokih tehnologija u proizvodnji, navodnjavanje useva, podizanje protivgradnih mreža”.

Na kraju, rekao bih još i da već nekoliko godina postoji mera kojom se subvencioniše osiguranje useva. Jednostavno, svi zajedno bi trebalo da učinimo poljoprivrednu proizvodnju predvidljivijom i sigurnijom, a na nama je još i da stvorimo što bolji ambijent“, naglasio je gospodin Radošević.


Prezentacija projekta „Podrška siromašnima da počnu sa proizvodnjom malina“ - ©Agromedia 

Kada je reč o ovom ambijentu, ono što su učinile Regionalna agencija Zlatibor i Ministarstvo poljoprivrede uz podršku švajcarske vlade za poljoprivrednike je odličan potez, priznali su i sami.


Većina ovih poljoprivrednika, koji inače dolaze iz dvadesetak opština jugozapadne Srbije, planiraju proširenje svoje proizvodnje, a Regionalna razvojna agencija najavljuje nove projekte. Ako je suditi po dosadašnjim, biće ovo samo jedan u nizu uspešnih projekata vezanih za agrar.

Sagovornici:
Darko Đurović, RRA Zlatibor
Boško Bondžulić, hladnjača „Master Frigo“ iz Požege
Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica