Proizvodnja borovnica u vrećama od agrotekstila – jeftinije, a vrhunski kvalitet

Proizvodnja borovnica u vrećama od agrotekstila – jeftinije, a vrhunski kvalitet

Kompanija „Borovnica klub Srbija“ uvozi i prodaje vrhunske sadnice borovnice iz Holandije, Poljske i Španije.

Nenad Danojlić je pre tri godine oformio zasad borovnice od 5.200 biljaka na površini od jednog hektara. Njegov izbor su sadnice koje prodaje „Borovnica klub Srbija“ i tehnologija uzgoja borovnica u vrećama od agrotekstila koje su napunjene supstratom za borovnicu, a evo i zašto.

Na ovaj sistem sadnje smo se odlučili zbog mogućnosti da više biljaka zasadimo na manjoj površini. Sa ovim sistemom gajenja imamo mnogo više biljaka, trošimo manje vode, imamo veći prinos po hektaru, potrebno je manje radne snage, biljke brže rastu i otpornije su na bolesti, kvalitet ploda je ujednačen i na kraju dobijamo mnogo bolji rezultat nego u sadnjom u zemlju“, pohvalio se Nenad.

Slika uvek govori više od reči 

 Borovnice u supstratu © Agromedia

Konkretno, ovde imamo sadnice koje smo posadili prošle godine i sadnicu u beloj vreći koju smo posadili ove godine. Ovo je najbolji pokazatelj kako te sadnice izgledaju kada se stave u dobar režim, kada imamo dobar supstrat i kada imamo dobru negu. Instrukcije koje damo kroz program ishrane i program zaštite moraju biti precizne, prilagođene konkretnoj situaciji i rezultati su ovakvi“, objasnio je Veselin Đorđević, a rezultati o kojima govori vide se na slici iznad. 

Sadnica koja je posađena prošle godine je veoma napredovala, a ovogodišnja je takođe u jako dobroj kondiciji. Sve to zahvaljujući preciznim instrukcijama koje je Nenad dobio od stručnjaka iz tima „Borovnica kluba“. Supstrat u kome se nalaze sadnice predstavlja idealan ambijent za biljku.

Supstrat za borovnice © Agromedia

Pored toga kakav je kvalitet sadnog materijala, važno je i u šta se ta biljka sadi. Vrlo često borovnice se u Srbiji sade u zemlju, i mi smo to radili, međutim posle brojnih putovanja na kojima smo istraživali i razgovarali sa proizvođačima, isprobali smo novu tehnologiju sadnje u agrotekstilnim vrećama. Kada se biljka nalazi u dobrom supstratu, kada se neguje u dobrom režimu, kada kvalitet vode održavamo na željenom nivou, moguće je napraviti ovakve rezultate“, rekao je za Agromediju Veselin Đorđević.

Sadnja borovnice u vrećama od agrotekstila napunjenih supstratom za borovnicu ima veliku prednost jer je lakše kontrolisati proces prihrane i zaštite.  
 

Borovnice © Agromedia

Vreće su iznad zemlje. Podzemne vode, ili eventualni višak vode koji može doći atmosferskim padavinama je minimiziran, zato što se agrotekstilne vreće mogu pomerati. Ukoliko dođe do nekog slučaja da imamo višak vode možemo lako da intervenišemo i sam supstrat je tako izbalansiran da ima idealne hranljive materije za razvoj biljke“, objasnio je diplomirani inženjer poljoprivrede Veselin Matić.

Kako bi se dugoročno donela najbolja odluka, pri izboru sadnog materijala potrebno je uzeti u obzir više faktora poput nadmorske visine, mikro lokaliteta i samog sistema sadnje. Tim „Borovnica kluba“ je svim zainteresovanim proizvođačima uvek dostupan.

Sagovornici:

Veselin Đorđević, direktor Borovnica klub Srbija

Nenad Danojlić, proizvođač borovnice

Veselin Matić, dipl. ing. poljoprivrede

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.