UDRUŽENA sadnja biljaka: Koje biljke možete da sadite ISPOD VOĆAKA?

UDRUŽENA sadnja biljaka: Koje biljke možete da sadite ISPOD VOĆAKA?

Prirodna zaštita voćnjaka: Koje biljke treba da sadite ispod drveća voća? - ©Agromedia

Ako se prave biljke posade zajedno, poboljšava se njihov rast, poboljšava kvalitet zemljišta i kontroliše populacija insekata. Metoda “tri seste” je najbolji primer u istoriji kako su Indijanci stvorili sistem sadnje udružujući kukuruz, pasulj i bundevu.

Stabljike kukuruza pružaju podršku za penjanje pasulju, koji se ne takmiči sa kukuruzom, već osigurava dodatni azot, dok bundeva stvara gust pokrov koji zasenjuje korov, a koji bi uticao na kukuruzu i pasulj. Ovaj sistem je omogućio uravnoteženu prehranu sve tri kulture i same parcele.

Ista stvar može da se uradi i u voćnjaku.

Beli luk

Beli luk odbija lisne vaši, gusenice, grinje i japansku bubu. Posađen oko stabla breskve, beli luk odbija insekte i sprečava kovrdžanje lista. Posađen oko stabla jabuke sprečiće krastavost. Ukoliko je reč o mladom voćnjaku, beli luk se smatra za veoma korisnog drugara jer privlači dobre insekte koji oprašuju voće, omogućavajući im sklonište.

Prirodna zaštita voćnjaka: Koje biljke treba da sadite ispod drveća voća? - © Pixabay

Gavez

Gavez je višegodišnja zeljasta biljka i vrlo korisna u voćnjaku jer služi kao zamka za puževe. Takođe, gavez akumulira fosfor, kalcijum i kalijum i pomaže tlu da zadrži vlagu i bude bogato hranivima. Pored svega toga, od gaveza se može napraviti đubrivo i organski insekticid.

Lavanda

Lavanda odbija buve, krpelje i miševe. Posađena u blizini i ispod voćaka, lavanda će odbiti napasnike, a privući korisne insekte.

Prirodna zaštita voćnjaka: Koje biljke treba da sadite ispod drveća voća? - © Pixabay

Luk vlašac

Vlašac je dobro saditi ispod jabuke, kao repelent protiv lisnih vaši i nematoda. Zajedno sa belim lukom, vlašac je jedan od najpopularnijih repelenata zbog svojih moći da odbija bube i lisne vaši.

Vratić

Vratić je višegodišnja biljka, a posađena oko voćaka odbiće leteće insekte, moljca i mrave. On, takođe, koncentriše kalijum u tlu.

Postoji još niz biljaka koje pomažu voćnim vrstama. Na primer, ako se detelina posadi oko jabuka privućiće predatore vunene lisne vaši. Praziluk će da pobošlja rast voćki.

Moderna poljoprivreda uglavnom se oslanja na hemikalije za uzgoj biljaka i kontrolu insekata. Ali, bez obzira da li imate veliki voćnjak ili nekoliko različitih voćki u svom dvorištu možete da iskoristite dobrobit udružene sadnje, kako bi privukli korisne insekte i izbegli ili bar smanjili upotrebu hemikalija na voću.

Izvor: Hunker

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.