Prihrana voćaka veoma važna u narednom periodu

Prihrana voćaka veoma važna u narednom periodu

U narednom periodu važno je obratiti pažnju na prihranu voćaka koja je odgovarajuća za naredne fenofaze razvoja. Turbulentne promene u vremenu, smena toplih i hladnih dana kao i vremenske nepogode i obilne kiše propraćene gradom u prethodnom periodu su uticale na usvajanje hraniva od strane biljaka, kondiciju samih voćaka tako i indirektno na kvalitet samih plodova.

Prihrana voća - © Galenika Fitofarmacija

Stručni tim Galenika Fitofarmacije Vam preporučuje sledeću prihranu za naredni period. ACTIVEG 5:8:10 je tečno hranivo sa aminokiselinama obogaćeno mikroelementima, izuzetno značajno je dodavati ga folijarno tokom letnjih meseci u redovne tretmane. Održava konstantan porast plodova, sprečava stres u biljkama izazvanih abiotiskim ili biotskim faktorima. Podstiče bolju fotosintezu, produkciju i transport hraniva u biljkama. Doza primene je 2 l/ha po tretmanu.

U folijarne tretmane tokom vrućih letnjih dana korisno je dodati preparat CIRKON. Cirkon je biostimulator koji štiti biljke od temperaturnog šoka i podiže imunitet u biljkama. Primenjuje se usled fizičkih oštečenja voćaka nakon grada u kombinaciji sa ACTIVEG 5:8:10. Takođe, Cirkon u kombinaciji sa Activeg 5:8:10 podstiče formiranje antocijana u obojenim sortama jabuke i može biti koristan kao sredstvo za bolju obojenost plodova. Doza primene je 100 ml/ha u tretmanu.

Prihrana voća - © Galenika Fitofarmacija


FOLIGAL KALCIJUM
nikako ne smemo isključiti iz folijarnih tretmana. Plodovi konstantno moraju biti snabdeveni kalcijumom. Unos kalcijuma je neophodan kako bi se nastavila njegova ugradnja u ćelijske zidove plodova. Foligal Kalcijum se primenjuje folijarno i njegova primene je sve do berbe. Može se kombinovati u redovnim pesticidnim tretmanima. Doza primene je 3-5 l/ha u tretmanu. Primena đubriva u fertigaciji se bazira na formulacijama sa naglašenim kalijumom kao što su SOLUVEG PARMA 16:6:27 i POTNIT 13:0:46.

Kod koštičavog voća nakon berbe potrebno je odraditi tretman koji će biti priprema voćaka za narednu vegetaciju, za bolje formiranje generativnih pupoljaka. Tretmane odraditi pre početka žućenja listova dok su listovi fotosintetski aktivni. Preporuka za prihranu (kod višnje, trešnje, nektarine, breskve, šljive) nakon berbe do jeseni su preparati FOLIGAL BOR 2 l/ha, FOLIGAL CINK 700 1 l/ha, FOLIGAL MANGAN 500 1 l/ha.

Sponzorisani članak

Adresa: Batajnički drum bb, 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 307 23 01
Web adresa: www.fitofarmacija.rs


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica