Počinje berba višanja – Koja je PRVA ponuđena CENA?

Počinje berba višanja – Koja je PRVA ponuđena CENA?

Za nekoliko dana počinje berba višanja u prokupačkom kraju, a najavljena otkupna cena, zavisno od kvaliteta će se kretati od 50 do 70 dinara po kilogramu, kazali su za agenciju Beta proizvodjači u tom kraju.

višnje na drvetu

Kako su naglasili, iako se zbog suše činilo da će ove godine rod da podbaci kiša koja je pala sto posto je popravila stanje tako da je rod višanja sada sasvim zadovoljavajući i u plodu ima dovoljno suve meterije i šećera.

Ponudjenom otkupnom cenom proizvodjači su za sada su zadovoljni ali se plaše da bi ona mogla da padne tokom berbe, kako je to bivalo i ranijih godina.

Takodje se brinu da će i cena berača od 20 dinara po kilogramu, koliko je bila prošle godine, umnogome povećati njihove troškove i umanjiti zaradu.

“Višnja je ove godine dobro rodila, dobrog je kvaliteta ali cenu će diktirati tržište i izvoz koji je poremetio rat u Ukrajini”, kažu otkupljivači.

Oblačinska višnja je na teritoriji Prokuplja zasadjena na površini od preko 2.000 hektara, sa koje se godišnje ubere do 2.500 vagona tog voća.

Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica