Pitali smo inženjera zaštite bilja: Kakve poteškoće su aktuelne u voćnjacima i kakve se očekuju?

Pitali smo inženjera zaštite bilja: Kakve poteškoće su aktuelne u voćnjacima i kakve se očekuju?

Pravovremeno reagovanje je osnova da se biljke zaštite od nadolazećih bolesti i štetočina, samo ako poljoprivrednici znaju koje pretnje da očekuju i kada su aktuelne moći će da ih delotvorno suzbiju. Baš iz tog razloga smo kontaktirali Mariju Kolundžiju, diplomiranog inženjera zaštite bilja i sa njom razgovarali o trenutnim opasnostima u voćnjacima, ali i onim koje proizvođače voćnih kultura očekuju u narednom periodu.

U avgustu treća generacija jabukinog smotavca

Kako kaže naša sagovornica, ono što je trenutno prisutno su smotavci što se tiče jabučastog voća i breskve i nektarine (Cydia pomonella ili Carpocapsa pomonella).

[related_post id=“1″]

„To je kraj već druge generacije, s obzirom na sumu temperatura verovatno ćemo u drugoj polovini avgusta imati i treću generaciju jabukinog smotavca vezano za jabuku, krušku, dunju. Naravno već smo u avgustu u tom nekom delu vegetacije kada smo bliže berbi, već u drugoj polovini avgusta ulazimo u berbu ranijih sorti i tada treba voditi računa o skladišnim patogenima, prvenstveno mislim na različite vrste monilija, na Colletotrichum-e gde moramo raditi tretman fungicidima. Takođe u tom drugom delu vegetacije moramo voditi računa o karenci, koliko dana treba da prođe od vremena tretmana do početka berbe”, rekla je Kolunžija.

Voćari ne smeju dozvoliti da se smrdibube namnože

Ono što ona posebno naglašava je problem sa smrdibubama ili stenicama (Halyomorpha halys). One nekoliko godina iza nas prave veće ili manje probleme u proizvodnji. Kod njih jabuka nije biljka domaćin, ali dopunsku ishranu može da izvrši i u jabukarima posebno u sortama koje se kasnije beru: Greni Smit, Fudži i Pink Lejdi.

„Smrdibube to jest stenice su došle poslednjih par godina kao ekonomski značajna štetočina. Sama zaštita protiv njih se vodi do pred berbu, pregledati zasade, voditi računa da li imamo jajna legla štetočine, da li su prisutne mlade larve ili odrasle jedinke koje mogu pričiniti velike štete na plodovima jabuke, to sada trenutno imamo u kruškama u tim sortama koje se beru i imaćemo problem jer je kruška biljka domaćin kao što je biljka domaćin lešnik za smrdibube”, istakla je naša sagovornica.

Ograničenje karencama, na raspolaganju mali broj preparata

Kako kaže, kada je biljka domaćin za stenice ona se javlja od maja meseca, do kraja vegetacije je faktički prisutna, dok kod dopunske ishrane ako mislimo na jabuku, ona se javlja od sredine avgusta pred septembar i naročito u oktobru mesecu.

Ako je ne suzbijemo može doći do prenamnožavanja i do toga da su nam štete od stenica vidljive i plodovi ekonomski neupotrebljivi, a faktički ona je i karantinska štetočina za skoro sve zemlje u regionu pa nam sama prodaja na tim tržištima može biti otežana ili zabranjena.

Ona dodaje da mi sada, već početkom avgusta što se tiče koštičavih voćnih vrsta breskve i nektarine ulazimo u berbu, do sredine tog meseca su sve sorte koje se beru.

„Mi smo time ograničeni karencama, možemo da radimo sa vrlo malim brojem fungicida koji imaju tu kasnu karencu, 7 dana, dve nedelje, mali broj insekticida takođe ima malu karencu koja mora da prođe od momenta tretmana do berbe i to je nešto o čemu se vodi računa”, rekla je Kolundžija za AGROmedia portal.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti