Kupina odolela klimatskim prilikama: Cena isplativa posle pet godina

Kupina odolela klimatskim prilikama: Cena isplativa posle pet godina

Kupina je voćna kultura koja je sledeća stigla na branje. Istražujemo da li je bilo problema sa rodom i kvalitetom ploda te voćne kulture usled tropskih temperatura i suše koje su bile prisutne duži vremenski period, a koje su uticale na veliki broj ostalih zasada, nažalost negativno. O kupini smo razgovarali sa Jovanom Milinkovićem, savetodavcem za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu.

Jovan Milinković u kupinjaku Foto:Jovan Milinković

Rod kupina na nivou prosečnog

Kako kaže naš sagovornik, vremenski uslovi su naneli mnogo manje štete nego što su mislili da će biti jer se kupinjaci na tom području nalaze na većoj nadmorskoj visini oko 500 metara, nisu imali ožegotine na listovima ni na plodovima.

„Kupinjaci izgledaju veoma dobro, mi smo baš zadovoljni. Mislili smo da su štete na kupini daleko veće, međutim gotovo da nema problema jer prosto kupina je biljka koja bolje ponosi ekstremnije uslove i sušu. Prema tome rod neće biti smanjen, biće na nivou prosečnog“, istakao je Milinković za AGROmedia portal.

Očekuju da će cena rasti do 180 dinara po kilogramu

Bere te tek poneki kilogram, dok se prava berba ovogodišnjeg roda očekuje tek nakon nedelje. Kada je o ceni reč, naš sagovornik naglašava da se ona kreće od 125, 130 dinara po kilogramu, to je prva, početna cena koja će da raste. Kako kaže, to je zato što je ove godine manji rod malina nego što su svi očekivali, te će kupina to malo da kompenzuje, da nadoknadi. Stoga, očekuju da cena raste i do 180 dinara.

„Nakon četiri, pet godina ovo je godina kada kupina ima normalnu cenu i godina da se isplati raditi u kupinjacima, to jest da će proizvođači iste zaraditi“, ističe savetodavac PSSS „Valjevo“ i dodaje da na njihovom području kupinjaci zauzimaju oko 700, 800 hektara, ranije je bilo 1000 ali je deo iskrčen. Ovo je deo Srbije u kojem se ta kultura najviše gaji, naglašava on.

Jedino što izdvaja kao problem je što bi naredne sedmice mogle da se dese ponovo visoke temperature i vrati toplotni talas što bi moglo da izazove poteškoću jer imaju kupinjaka koji nisu u sistemu za navodnjavanje. Ipak proizvođači uglavnom obezbeđuju vodu, a neki stavljaju i mreže za zasenu. Cena svakako diktira koliko će oni da ulažu, navodi za kraj.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica