Ovo je najveći zasad Čendler oraha u Srbiji

Ovo je najveći zasad Čendler oraha u Srbiji

Uzgoj oraha Čendler može biti velika šansa za buduće voćare. Orah Čendler ima široku primenu, a najčešće se koristi kao berzanska roba. Firma Misbell osim što nudi sadnice, nudi i kompletnu podršku u toku negovanja zasada, kao i otkup roda.

https://youtube.com/watch?v=1kFVHfngJPs

Da li treba ulagati u podizanje zasada oraha?

“Ako razmišljaju prvo o podizanju novog zasada, najbolje je da pogledaju ovaj. Tu se rešavaju sve dileme, da li to može ili ne može u Srbiji. Automatski se tu priča zaustavlja. Druga stvar, Čendler orah je berzanska roba, prodaje se na berzi i samim tim veliko mu je tržište“, kaže Predrag Petrović iz kompanije Misbell.

On dalje navodi da orah Čendler ima primenu i u industiji i kod konditorskih proizvođača, kao i da se dobija odlično orahovo ulje od njega.

Koja tehnologija je primenjena na ovom zasadu?

“Nalazimo se na zasadu, na kome je ukupna površina 12 hektara”, kaže Jelena Gogić iz Misbella. Ona navodi da je razmak između redova 7 metara, a između biljaka 5 metara i to je sadnja koju oni preporučuju njihovim kupcima. Zasad je ušao u treću godinu i to je prvi ozbiljan zasad u Srbiji.

Na zasadu je primenjena kompletna agrotehnika koju preporučuju Misbell kolege iz Turske. “To bi značilo i njihov način rezidbe, gde se prve četiri godine reže isključivo ručno, a nakon četvrte godine rezidbe nema. Nije špalirski sistem uzgoja. Znači, isključivo ručna rezidba, po potrebi svake naredne godine, kada počne da rađa”, navodi Jelena.

Orah Čendler - © Agromedia


Da li su sadnice sertifikovane?

“Od ove godine, pored sadnica koje pristižu iz Turske, mi imamo sadnice koje gajimo ovde u Srbiji“, kaže Jelena. 

Kako sama navodi, jednogodišnje sadnice dovoze, one se ovde aklimatizuju i pretvaraju ih u dvogodišnje jer Misbell ima velike ambicije da, pored prostora Srbije, prošire se i regionalno, put Evrope.


Koji je prinos oraha u prvoj godini berbe?

“Prve tri godine se plodovi skidaju. Znači ova biljka kreće da rađa odmah u prvoj godini”, navodi Jelena. Ona dalje kaže da naredne tri godine male orahe skidaju, a u 4. godini ih prvi put puštaju na berbu.


“Ono što je očekivano, u toj prvoj berbi, je između 2-3, pa 4 kg oraha u ljusci da će jedna sadnica doneti”, kaže Jelena.

Puna rodnost se predviđa oko 9 godine, a najveća je od 12 godine, pa na dalje.

“Znači, od 9 godine, ono što mi kažemo, jeste da očekujemo preko 30 kg oraha. Moguće je i da će prinosi biti veći, u Turskoj su prinosi i preko 60 kg”, kaže Jelena. Ona dalje navodi da ipak na tržištu ima mnogo različitih informacija, dezinformacija i zato ljudima nude da idu na najnižu rodnost kada rade kalkulaciju.

“Svako ko ima parče zemlje, ovo je dobra investicija”, zaključuje Jelena.

Da li pored sadnica imate i adekvatnu mehanizaciju?

“Od ove godine mi smo zvanični zastupnici fime Hasatsan za ceo Balkan. To je najveća turska firma koja se bavi sakupljačima za jezgrasto voće“, kaže Jelena.

Jelena nam je, takođe, kazala da su trenutno aktuelne mašine u Srbiji koje sakupljaju lešnike, jer kao što znamo, dosta zasada lešnika u Srbiji je staro i preko 15 godina i oni su već u rodu. Ta mehanizacija je prevashodno namenjena lešnicima, orasima, eventualno kestenu i drugom voću tog tipa.

Na kojim površinama u Srbiji se gaji orah Čendler?

Kako navodi Jelena iz kompanije Misbell, zasada ima u celoj Srbiji, a nešto veći zasadi su u Vojvodini.

“Ima nas od Vranja, pa sve do granice sa Mađarskom. Do sada je podignuto negde oko 300 hektara orašara, s time da je svake godine sve veće interesovanje i od ove godine očekujemo još neke ozbiljnije voćnjake od ovog na 12 hektara”, kaže Jelena.

Ljudi se odlučuju, ozbiljno o tome razmišljaju kaže Jelena.
“U pitanju su parcele i preko 20 hektara, tako da je Čendler jako interesantan i širi se duž cele Srbije”, zaključuje ona.

Orah Čendler - © Agromedia

Da li je otkup oraha zagarantovan?

“Firma je koncipirana tako da svojim kupcima od hektar pa naviše daje povoljnost ugovora. U tom ugovoru stoje naše obaveze i kupčeve obaveze. Znači, u naše obaveze u naredne 4 godine vršimo monitoring tih voćnjaka, da smo konstantno tu za njih. Od nas dobijaju preporuku zaštite, preporuku prihrane, preporuku rezidbe“, kaže Predrag Petrović iz kompanije Misbell.

On navodi da je firma formulisana tako da saradnja počinje od momenta kada se kupe sadnice od njih. “Posle te 4 godine, stoji zadnja stavka u ugovoru kojom se obavezuje firma Misbell i koja garantuje otkup“, kaže Predrag. Sada oni više nisu prodavci već postaju kupci.

Čime se bavi kompanije Misbell?

“Počeli smo 2017. godine sa sadnicama. Priča se lagano širi, površine rastu”, navodi Predrag. Kako sam kaže biće još više zasada, a donose i novu tehnologiju iz Turske.

Prodajemo orah sadnice i komplet sve što ide do 5. godine, da bi taj orah došao u svoj prvi rod. Kad on stigne, onda radimo otkup – što je najvažnije“, zaključuje Predrag.

Sagovornici:
Predrag Perović, Misbell
Jelena Gogić, Misbell

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica