Ovako izgleda najsavremeniji zasad trešnje u Srbiji

Ovako izgleda najsavremeniji zasad trešnje u Srbiji

Posle najvećeg voćnjaka u ovom delu Evrope, koji se nalazi u Čelarevu, kompanija „Delta Agrar“ podigla je još jedan savremeni zasad voća, ali ovoga puta u istočnoj Srbiji, nedaleko od Zaječara. Na njemu se gaje klupske sorte jabuka Modi®, Pink Lady®, KIKU® i Evelina®,  za koje „Delta Agrar“ poseduje jedinstevnu licencu o proizvodnji, kao i stone besemene sorte grožđa na 7,5ha, breskve na 3ha, šljive na 1ha i trešnje na čak više od 30 hektara.

Zoran Đogić, kategori menadžer za voćarstvo u kompaniji „Delta Agrar“, objasnio nam je kada je podignut zasad trešnje i šta ga sve odlikuje.

Pogledajte farmu svinja „Napredak“ – prototip farme iz budućnosti!

Voćnjak je zasađen na površini od 100 hektara, tokom 2016. i 2017. godine. Ove godine smo podigli preko 70 hektara novih voćnjaka. Novina u našem proizvodnom programu je zasad trešnje. On je trenutno najsavremeniji zasad u Srbiji i jedan od najsavremenijih u svetu. Reč je o gustom sistemu, sa 2.600 sadnica po hektaru“, rekao je Zoran.


Vinograd i voćnjak u Zaječaru - ©Agromedia 


„Postavljena je i folija za zaštitu od kiše, koja će sprečiti pucanje trešanja, ukoliko dođe do kišnih dana tokom berbe. Imamo i fertirigacioni sistem, zalivanje kap po kap, prihranu preko sistema i tako dalje. Ima sve što jedan savremeni zasad može da ima
“, dodao je Đogić.

Sistem za zaštitu od kiše i grada je u ovim zasadima nadograđen. Naime, folija na jednom delu voćnjaka koristi se i za zaštitu od mraza. Ukoliko tokom ranog proleća temperature budu niske i postoji mogućnost da oštete cvetove ili mlade plodove, folija se raširi i sprečava hlađenje zemljišta i prizemnog vazduha.

Berba jabuka u Zaječaru - ©Agromedia 

Na sledećoj parceli, osim protivgradne mreže i folije, nalazi se još i sistem zaštite od insekata. Ova dodatna izuzetno gusta mreža će onemogućiti prolazak štetnih insekata i time znatno smanjiti tretmane hemijskim preparatima. Kada je reč o sortimentu, u ovom zasadu nalaze se isključivo krupne, slatke i čvrste sorte trešanja, koje su veoma tražene na zapadnom tržištu. Takve su Regina, Kordija, Lapins, Šnajders, Peni i druge.

Trešnja je voćna vrsta koja je u ekspanziji u poslednjih nekoliko godina. Razlog za to jesu nove tehnologije u proizvodnji i čuvanju. Trešnja se do pre 5 godina uopšte nije mogla čuvati. Sve što se ubere moralo se i realizovati u roku od nekoliko dana. Najnovije tehnologije nam dopuštaju da trešnju sačuvamo i po više od 30 dana. To nam naravno omogućuje i da postižemo bolje cene“, dodaje Zoran.

Za ovaj kraj naše zemlje imanje Delta Agrara mogli bi da ima izuzetno veliki značaj, naročito ukoliko se uzme u obzir činjenica da u opštini Zaječar trenutno ima oko 12.000 registrovanih nezaposlenih lica.

Još jedna novina je u ovim zasadima je i nova sorta klupskih jabuka Evelina, koja će se premijerno naći  na našem tržištu već tokom sledećeg meseca.  Evelinu odlikuje aromatičan  miris,  skladan  slatko-kiseli ukus  i zadivljujući spektar boja, od jarko crvene do nežno žute. Osim toga, zahvaljujući svojoj prirodnoj čvrstini i otpornosti, ova jabuka  dugo zadržava svežinu i hrskavost tek ubrane voćke. S obzirom na to da je u toku prva godina proizvodnje, prosečan rod Eveline je 35 t/ha. Njen potencijal u punom rodu iznosi 100 t/ha.

Nikola Milićević, direktor proizvodnje voćarstva navodi: „Klupske sorte jabuka su same po sebi specifične, nisu kao konvencionalne sorte jabuka. Njih mogu da gaje samo proizvođači koji su se dokazali u konvencionalnoj proizvodnji jabuka. Delta Agrar sa svojim površinama i tehnologijama trenutno ima 5 sorti klupskih jabuka u zasadima. Tehnologija sadnje koju smo primenili od ove godine jeste u bankovima, jer smatramo da ćemo na taj način postići bolje rezultate“.

Berba jabuka u Zaječaru - ©Agromedia 

U podnožju ovih savremenih plantaža nalazi se i adaptirana farma Vražogrnac, na kojoj će „Delta Agrar“ po prvi put do sada, organizovati i sopstvenu ovčarsku proizvodnju. Prateći trendove u svetu, stručnjaci kompanije odlučili su da u ovčarstvo uđu sa najednom od najpoznatijih tovnih rasa u svetu, Ile de France, pa su nedavno uvezli 235 ovaca i 20 vrhunskih ovnova iz Francuske. Na farmi je osnovana i savremena laboratorija za veštačko osemenjavanje ovaca, a u planu je da godišnja proizvodnja dostigne više od 10.000 jagnjadi.

Dušan Vrućkić, rukovodilac farme u Zaječaru, rekao nam je: „Prvobitno je bio plan da to bude rasa Texel, pošto se i ona i Ile de France gaje zbog proizvodnje mesa. Međutim, Ille de France mnogo više ispunjava uslove koji su približni ovom našem ambijentu. Ove ovde mogu da se gaje u objektima, dok Texel rasa zahteva prostranije površine za ispašu“.

Farma ovaca u Zaječaru - ©Agromedia 


„Od karakteristika rase za koju smo se odlučili izdvojio bih najpre brz prirast. Mi već imamo jagnjad koja će za 90 dana da imaju od 30 do 35 kilograma. Randman mesa je najbolji na svetu kod ove rase i očekujemo da ćemo sa njom ostvariti veliki uspeh
“, dodaje on.

Na ovom imanju u Zaječaru kompanija „Delta Agrar“ ima za cilj da voćarsku proizvodnju proširi na ukupno 400ha voćnjaka, napravi hladnjaču kapaciteta 3.000 tona, zaposli 100 stalnih i više od 600 sezonskih radnika. Za ovaj kraj naše zemlje sve te informacije mogle bi da imaju izuzetno veliki značaj, naročito ukoliko se uzme u obzir činjenica da u opštini Zaječar trenutno ima oko 12.000 registrovanih nezaposlenih lica. 

Sagovornici:
Zoran Đogić, kategori menadžer za voćarstvo u kompaniji „Delta Agrar“
Nikola Milićević, direktor proizvodnje voćarstva u kompaniji „Delta Agrar“
Dušan Vrućkić, rukovodilac farme u Zaječaru

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.