Od svega iz Srbije, Rusi najviše vole Ajdared

Od svega iz Srbije, Rusi najviše vole Ajdared

Rusija je već dugo bila glavno tržište za izvoz jabuke. Međutim poslednjih godina Rusi podižu svoje standarde pa na ovo tržište ne može otići jabuka bilo kakvog kvaliteta. Evo šta direktor hladnjače iz Slankamena kaže o izvozu jabuke i zašto Rusi najviše vole sortu Ajdared.

Koji kvalitet jabuke se traži na ruskom tržištu?

„Što se tiče kvaliteta same robe, znači izgleda, organoleptičkih promena, zaista se tražila što bolja roba“, navodi Zoran Kitonjić, direktor hladnjače Slankamen.

Kako kaže, već duže vreme pričaju da će proizvođači morati da se što više posvete kvalitetu robe, kvalitetnim sadnicama, da bi se dobio što kvalitetniji plod.

„Imamo utisak da je rusko tržište zahtevnije i od samog evropskog tržišta. Neverovatna stvar, ali je tako“, navodi Zoran.

Od svega iz Srbije, Rusi najviše vole Ajdared - © Agromedia

Koja sorta jabuke se najviše izvozi u Rusiju?

Prema Zoranovim rečima, tradicionalno se najviše prodaje Zlatni delišes i Ajdared.

Pogotovo Ajdared, jabuka koja je se dosta dobro čuva i nije zahtevna po pitanju izgleda”, kaže Zoran.

Ajdared se tradicionalno plasira na rusko tržište, pogotovo što je malo proizvođača ajdareda u svetu.


“Znači, tu smo mi, tu je Poljska, koja trenutno ima sankcije od Ruske federacije, i ove novoformirane zemlje, proizvođači jabuka“, navodi Zoran.

Da li je rusko tržište sigurno za izvoz jabuka?

Svake godine je sve teže i teže.

Od svega iz Srbije, Rusi najviše vole Ajdared - © Agromedia


„U odnosu na 2017, 2016 i unazad, teže je probiti se na rusko tržište, iz razloga što su i sami rusi postali veliki proizvođači jabuka, a i sve zemlje iz okruženja Ruske federacije su postali veliki proizvođači jabuka”, otkriva Zoran.

On ističe da će u narednim godinama njihov rod dolaziti sve više i više na berbu, tako da će biti sve zahtevnije plasirati robu na rusko tržište. Traženje alternativnih tržišta je postalo imperativ.


Na koja još tržišta Srbija može da izvozi jabuku?

Uglavnom se spominje sever Afrike: Alžir, Maroko, Egipat „to su otprilike tržišta na koja bi mi mogli da se plasiramo“, navodi Zoran.

Od svega iz Srbije, Rusi najviše vole Ajdared - © Agromedia

Međutim, kako sam kaže, ta tržišta nisu tako platežno sposobna kao rusko tržište, tako da će i tu biti dosta izazovno; da li će biti isplativo tu robu izvoziti jer će troškovi izvoza da se povećaju, a cene će biti manje.

„U budućnosti ćemo dobiti odgovor na to pitanje“, zaključuje Zoran Kitonjić.

Koja je cena jabuke?

Prema rečima Zorana, jabuka se čuva u dužem vremenskom periodu da bi se plasirala na rusko tržište i da bi se izvukla što povoljnija cena. On smatra da je ove godine nešto veća potražnja u odnosu na prošlu godinu, tako da se nada nešto većoj ceni i lakšem plasmanu.

Od svega iz Srbije, Rusi najviše vole Ajdared - © Agromedia

„Prošle godine, cena je dosta bila niska i nije bila zadovoljavajuća. Ove godine, nadamo se da očekivana cena, koja bi mogla da zadovolji proizvođače jabuka, bude prosečno 40 centi. To je nešto što mi kalkulišemo, što bi bila zadovoljavajuća cena“, zaključuje Zoran.

Sagovornik: Zoran Kitonjić, direktor Hladnjače Slankamen

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica