NAJSIGURNIJI način rezidbe – ostavljanje pupoljka na kretanje

NAJSIGURNIJI način rezidbe – ostavljanje pupoljka na kretanje

Rezidba kao kao najvažnija pomotehnička operacija veoma je važna za kvalitet i količinu prinosa. Rezidbu treba shvatiti ozbiljno, jer od nje zavisi prinos naredne sezone a pre početka posla treba ustanoviti potencijalnu rodnost.

Orezivanje biljaka - © Pixabay

 

Kojim intenzitetom orezati voćno stablo je pitanje na koje svaki voćar mora dati što precizniji odgovor. Svedoci smo da nijedna proizvodna godina ne liči na predhodnu i da se uslovi u kojima se biljke razvijaju i plodonose od godine do godine veoma razlikuju.

Od stepena opterećenosti čokota zavisi količina i kvalitet roda

Otuda je praktično nemoguće standardizovati način i intenzitet rezidbe koji bi bio nepromenjiv. Zato je od velike važnosti da se pre početka rezidbe ustanovi potencijalna rodnost, odnosno stepen diferencijacije rodnih elemenata. Osnovne pokazatelje rodnosti možemo ustanoviti još u jesen pregledom cvetnih pupoljaka, ali za to su nam potrebne lupe jačeg uvećanja ili binokulari i naravno dobro poznavanje građe cvetnih začetaka.

Orezivanjem obezbeđuje se dug vek i funkcionalnost drveća

Jedan od najprostijih, ali i najsigurnijih načina za to je stavljanje pupoljaka na kretanje. Ova metoda se izvodi tako što se na 3-4 nedelje pre planiranog početka rezidbe (obično sredinom januara) uzmu uzorci 2 i 3- godišnjih rodnih grana sa svake sorte posebno i stave u posude sa vodom tako da preseci budu uronjeni par centimetara u vodu. Posude se ostave da stoje na sobnoj temperaturi (22-25°C) uz redovno menjanje vode i povremeno zanavljanje preseka.

 


Zimsko orezivanje biljaka - © Pixabay

 

Nakon 15-20 dana iz rodnih pupoljaka razviće se cvetovi čijim pregledom možemo ustanoviti da li su u njima prisutni svi rodni elementi (tučak, plodnik, prašnici), koji je prosečan broj cvetova u cvastima i broj cvasti na rodnim granama, kao i njihovu krupnoću koja nam ukazuje na rezervu hraniva koja direktno može uticati na stepen oplodnje i budući rod.


Sve što treba da znate o vrtlarskim makazama za orezivanje – savet poljoprivrednog apotekara

Ukoliko smo pregledom ustanovili neke manjkavosti u pogledu pobrojanih parametara ili pak nedovoljan broj cvetova, rezidbu treba usmeriti ka ostavljanju većeg broja rodnih grana uz favorizovanje onog tipa rodnih grana na kojima smo uočili veći procenat kvalitetnijih cvetova. I obratno, ako je stepen diferencijacije dobar i sa izraženom energijom cvetanja, rezidba može biti intenzivnija ali uz potpuno poštovanje pravila sortne rezidbe.


Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: Momir Nedić, dipl.inž. PSSS Kruševac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica