Od pravog odabira makaza zavisi i uspeh rezidbe

Od pravog odabira makaza zavisi i uspeh rezidbe

Brinete se kako će proći rezidba? Kažu da ko ima dobar alat u bašti nema čega da se boji. Zato svaki put kada se odlučujemo da kupimo makaze za orezivanje uvek se nameće dilema koje su najpogodnije za to, a koje će nam u isto vreme i dugo trajati. Da bi ovaj posao bio obavljen do kraja pored univerzalnih makaza za voće, vinovu lozu i ruže, potrebne su vam i teleskopske makaze za visoke grane i jake krošnje.

 

Od pravog odabira makaza zavisi i uspeh rezidbe- © Agromedia 

Teleskopske makaze sa ravnom oštricom za rezanje visokih grana

Visoke grane i jaka krošnja kod nekih voćaka ne mogu se orezati manjim ručnim makazama, pa je zato potrebno da imate one makaze koje mogu seći deblje i visoke grane. Idealne makaze za ovu vrstu rezidbe su Villager teleskop makaze za visoke grane sa ravnom oštricom.

Villager teleskopskim makazama vrlo jednostavno i lako možete rezati grane promera i do 30 mm, a prema potrebi i nešto deblje. Pogodnost ovog modela je što su ručke formirane u teleskop sistemu, pa je ovime produživanje ručki moguće za 600 mm.

Na ovaj način se postiže 1200 mm ukupne dužine makaza. Kada se uzme visina čoveka sa ispruženim rukama (nešto više od 2m) i dužina makaza, tada je lako mogu rezati grane na visini čak i 3 m.

 

Teleskopske makaze za rezanje visokih grana sa ravnom oštricom - © Agromedia

Dohvatanje tako visokih grana olakšano je dodatkom na donjem ravnom sečivu, kojim može da se poduhvati grana pri rezanju. Dodatna opcija je i nazubljeno donje sečivo, kojim se sa lakoćom prereže obla grana. Villager je obezbedio da gornje rezno sečivo bude kvalitetni metal i lako reže debele i tanje grane.

Raspon ruku koji treba napraviti da bi se omogućilo otvaranje sešiva je, takođe, smanjen posrednom polugom. Na ovaj način se bez suvišnog mahanja sečivo dovoljno otvara, čime se ubrzava rad. Ovo je vrlo korisno kada se onaj ko radi rezanje nalazi unutar krošnje među gustim granama.

 

Univerzalne makaze za orezivanje voća, vinove loze i ruža

Masivno sečivo je toliko jako da ga godinama možete koristiti za rezidbu u svom voćnjaku ili vrtu. Povijeno sečivo se lako može upotrebiti čak i za rezanje sitnijih grana unutar krošnje. Zahvat sečiva je dovoljan za rezanje grane promera 8 do 10 mm, ali prema potrebi i nešto veće. Poluga koja onogućava širenje sečiva je skladna sa rukohvatom.

Ručke su ravne i blago izvijene. Anatomski oblik ručke olakšava rad kako muškarcima, tako i damama sa manjim i nežnijim rukama. Materijal kojim su presvučene ručke omogućava da makaze ne klizaju tokom rada, čak i kada su ruke vlažne.

 

Univerzalne makaze za orezivanje voća, vinove loze i ruža - © Agromedia


Karakteristična narandžasta boja Villager makaza plastificiranih ručki olakšava brzo pronalaženje makaza, ukoliko ih ostavimo ili izgubimo u vrtu. Kopča za zatvaranje makaza je od čvrste savijene žice i lako se skida pri otvaranju i vraća nazad pri zatvaranju makaz. Puž opruga koja otvara makaze je čvrsto uglavljena bez lakog ispadanja, ali ukoliko se igubi, montiranje nove je vrlo brzo.

Održavanje ovih makaza tokom sezone se svodi na redovno čišćenje od priljavštine i podmazivanje spoja makaza i sečiva, iako je u pitanju nerđajući čelik. Oštrenje se obavlja nakon svake veće rezidbe.

Ako nešto treba proceniti na osnovu odnosa cene i kvaliteta, onda su ove makaze iznad svih očekivanja. Villager se ovog puta pokazao kao savršeni izbor za kupovinu jeftinije, ali kvalitetne alatke koja će trajati godinama.

 

Pogledajte šta o ovim makazama kaže naš stručnjak:

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica