Niske cene obeležile voćarsku proizvodnju u valjevskom kraju

Niske cene obeležile voćarsku proizvodnju u valjevskom kraju

Voćarska proizvodnja u valjevskom kraju za neke proizvođače bila veoma uspešna dok je za neke bila veoma loša. Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne stučne savetodavne službe Valjevo daje nam detaljnu analizu roda i cena voća u ovom kraju, tokom 2017. godine.

Maline - © Pixabay

Ova godina spada u prosečne voćarske godine ne samo po prinosu, nego i po ugavnom prosečnoj ceni koja je ostvarena po kilogramu roda.

Jagoda i trešnja

Od 53 hektara pod jagodom, ostvaren je dobar prinos i  dobar kvalitet pa je i cena bila zadovoljavajuća dok je kod trešnje, koje kod nas ima oko 180 hektara, ostvaren odličan kvalitet i dobar rod, takoda se podižu novi zasadi jagode i trešnje u ovom kraju.

Malina

Površine pod malinom su povećane i sa remontantnim sortama trenutno su negde na 1600 hektara, i ostvareno su jako loši prinosi sa prosečnim kvalitetom, dok je cena varirala i bila potpuno deplasirana. I ove godine se pokazalo da kvalitet i kontrolisana proizvodnja polako ulaze i na naše tržište pa je malina i kupina koja je proizvedena po principima rigorozne kontrole zaštite ostvarila bolju cenu i za 50 eurocenti po kilogramu. Ovako suva i topla godina sa nedovoljno padavina, nije pogodovala malini koja se gaji bez navodnjavanja, pa su lastari za sledeću godinu ostali mali i kratki i ukazuju na problematične prinose sledeće godine.

Kupina

Kupina je ostvarila dobar prinos ali je zbog nezainteresovanosti kupaca i loših vremenskih uslova ostala neobrana na 30 % od 1100 hektarakoliko ih ima u valjevskom kraju. Jedino su kvalitetne sorte poput Loh nesa, Tripl krau i Torn fri ostvarivale malo bolju cenu na pijacama. Cena je bila tako loša da nije pokrivala ni troškove proizvodnje i berbe, tako da zbog lošeg održavanja zasada i zanemarivanja berbe ćemo iduće godine imati izuzetno problematičnu kupinarsku proizvodnju što se tiče bolesti i štetočina, posebno sa Drozofilom koja je došla i na naše terene i u 2017 god. je pravila određene probleme.

Šljiva - © Pixabay

Šljiva

Na oko12.000 hekara pod zasadima šljive smo imali prosečan rod i odličan kvalitet. Cena ovog voća je bila veoma dobra, zahvaljujući problemima koje su imali voćari u drugim šljivarskim rejonima (mraz, sneg, grad) i kretala se i do neverovatnih 40 eurocenti/kg. Ovakva cena sirove šljive je potpuno zaustavila proizvodnju suve šljive tako da će  ove godine biti velika potražnja suve šljive.

Višnja, breskva i nektarina

Rod ostalih koštičavih voćni vrsta je bio solidan i ostvarivana je i dobra cena, naročito kod višnje ( 150 ha ), kod breskve ( 50 ha) i nektarine ( 11 ha ) tako da možemo očekivati širenje površina i pod ovim kulturama.


Kruška, jabuka i dunja

Rod autohtonih sorti jabuka i krušaka je prosečan i trešena jabuka ( 560 ha) se kupovala po ceni od 20 – 25 dinara, što je vrlo visoka cena i proizvođači su je sakupljali, dok se plantažna jabuka ( 49 ha ) relativno loše prodaje i cena stagnira. Kod plantažne kruške ( 320 ha ) je ostvaren solidan rod kao i cena od 80 din./kg, dok je dunja ( 70 ha ) rodila dobro i ostvarena cena od 35 do 50 din/kg je potpuno zadovoljila naše voćare.

Orah - © Pixabay

Orah i leska

Solidna godina je bila za proizvođače oraha ( 420 ha ) i leske ( 145 ha ), i ostvaren je dobar rod i cena tako da imamo pravu ekspanziju u podizanju novih površina pod ovim voćnim kulturama.


Vinogradarstvo

Ova vinogradarska 2017( 104 ha ) će se pominjati kao zlatna godina jer su vremenski uslovi i pored mraza i poznog snega malo smanjili rod, ali je zato kvalitet grožđa bio odličan a očekuju se vina vrhunskih osobina. Ukupan sadržaj šećera je dostizao 24 – 27 % što se reflektovalo i na proizvodnju vina i rakije.

Vremenske prilike koje su pratile cvetanje i berbu u 2017. godine, su uglavnom, bile dobre, sem kod maline pa je rod i kvalitet bio solidan. nadamo se da će se nastaviti sa tendecijom veće potražnje za voćem i da će insistiranje na kvalitetu, što će od naših voćara napraviti prave i zdrave poljoprivrednike koji će moći da odgovore veoma zahtevnom tržištu EU.


Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor: dipl.inž. Srđan Stanojlović PSSS Valjevo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica