Nema dogovora: Otkupna cena maline ostaje ista!

Nema dogovora: Otkupna cena maline ostaje ista!

U nadi da će uspeti da utiču na povećanje otkupne cene maline, proizvođači su se juče sastali sa ministrima. Međutim, do konačnog dogovora nije došlo, tako da otkupna cena ovog voća ostaje ista. Malinari su o svojim problemima i neslaganju sa otkupljivačima obavestili resorna ministarstva. Novi susret proizvođača i otkupljivača očekuje se za desetak dana.

Maline - © Agromedia

Umesto na njivi, malinari su potrošili dan u Beogradu tražeći najbolju otkupnu cenu. Ni posle dva i po sata dogovor nije postignut.

“Najverovatnije će se obustaviti branje samog proizvoda, nekadašnjeg crvenog zlata, koje je postalo gorko. Donećemo mere koje će biti radikalne na celoj teritoriji Srbije”, kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara.

Malinari traže da otkupna cena maline bude 220 dinara po kilogramu, a hladnjačari nude oko 120 dinara.

“Cena data u Arilju od 125 dinara ne zaslužuje se prema kvalitetu i svemu, mi imamo jedan veliki problem tamo, imamo manji rod u odnosu na prošle godine, imamo elementarne nepogode, imamo problem sa radnom snagom”, kaže Božo Joković, direktor Zadruge proizvođačke grupacije.

Hladnjačari tvrde da bi bili na gubitku ukoliko bi maline kupovali po traženoj ceni, jer će tržišna cena biti formirana tek u narednim mesecima.

Maline - © Pixabay


“Proizvođači imaju problem zbog niske cene, trenutno sada akutne, a hladnjačari imaju problem što ne znaju šta će se dešavati na svetskom tržištu”, kaže Radoje Cvetić, vlasnik hladnjače.

Iz Ministarstva najavljuju novi sastanak za deset dana.

“Ja očekujem da će vremenom, već u narednom periodu, ta cena rasti i da će biti prostora za dogovor. Ja ne gubim nikad nadu, pogotovo jer smo u ovo ušli još u februaru u Arilju, kada smo razgovarali sa 750 malinara”, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.


Problemi nisu samo na domaćem tržištu. Od ponude i potražnje tog voća na svetskom tržištu, zavisiće cena i zarada srpskih malinara.

Izvor: RTS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica