Malinari strahuju: Rod umanjen do 80 odsto, berbe možda neće ni biti

Malinari strahuju: Rod umanjen do 80 odsto, berbe možda neće ni biti

Suše, sneg, kiše a pre nekoliko dana i jak grad učinili su da u zasadima maline ove godine možda ne dođe do berbe. Kako smo saznali iz Nacionalne asocijacije malinara ova voćka će zbog veoma loših vremenskih uslova i čestih virusa zavrišiti sa umanjenim rodom i do 80 odsto. A sudeći prema dugoročnoj prognozi neki se boje da bilo kakvog prinosa maline neće ni biti.

Dobrivoje Radanović, predsednik Asocijacije malinara Srbije rekao nam je da je ova godina bila više nego pogubna za malinu. Dok su početkom godine mnogi od njih mislili da je reč o izmrzavanju ove voćke, zapravo se radilo o virusu koji je već ošetio plodove maline. To je i utvrđeno nakon što je stručni tim obavio procenu štete u Arilju, Ivanjici, Surdulici, Leskovcu i Vladičinom Hanu.

A kada se sagleda celokupna šteta u ovog proleća, naš sagovornik tvrdi da je od 70 do 80 odsto umanjen rod maline u odnosu na prošlu godinu. I to kako zbog raznih bolesti i virusa tako i zbog vremenskih prilika koje su se smenjivale.

„Šteta od virusa u Arilju je negde oko 60 procenata, u Ivanjici od 50 do 70 odsto. Zatim je pre 4-5 dana pao sneg u brdsko-planinskim delovima preko 650 metara. On je naneo dodatnu štetu od nekih 10-15 odsto. Ono što nije oštećeno virusom sad je to oštetio sneg. I kada pogledate za 7 dana dve velike nesreće, a pre dva dana grad koji je još dodatno uništio rod ove voćke. Sada se nalazimo u veoma teškoj situciji“, objašnjava nam Dobrivoje Radanović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Malinari strahuju za ovogodišnji rod - © Agromedia 

Malinari su na početku godine Ministarstvu poljoprivede izneli niz tačaka među kojima su i viša cena maline, regulisanje tržišta i reagovanje u slučaju elementranih nepogoda. Ipak, od nekoliiko zahteva država je ispunila svega tri, što u ovoj situaciji umanjenog roda malinarima ostavlja potpuno vezane ruke.

Proizvođači su se na početku dogovorili da cena malina bude 139,9 dinara po kilogramu, međutim sada se situacija drastično menja. Zato malinari očekuju da država ove godine ipak podigne cenu maline, zbog straha od veoma lošeg ishoda sa kojim bi se ova sezona mogla završiti.

„Prognoza je veoma loša. Do 20. juna najavljuju jake padavine. Ako se nastavi ovako sa velikom količinom vode, gradom i olujama koje su se već dešavale, verujem da tu maline neće biti za branje ništa. Ove godine se to mora platiti, ovakvog sortimenta maline nema nigde u svetu. To je nešto što i svet i Evropa traže. Zato se to mora platiti“, rekao nam je Radanović.

Malinari strepe za ovogodišnji rod, ali očekuju da će im ovog puta država izaći u susret, da će utvrditi kolika je procena štete i da će regulisati akontnu cenu maline.

Sagovornik: Dobrivoje Radanović, predsednik Asocijacije malinara Srbije

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica