Malinari poručuju: Samo udruženi imaćemo uticaj na državu i tržište

Malinari poručuju: Samo udruženi imaćemo uticaj na državu i tržište

Malinari studeničkog i ušćanskog kraja tokom zimskih meseci održali su nekoliko sastanaka na kojima se razgovaralo o problemima u malinarstvu i daljim koracima ostvarivanju što boljih uslova u proizvodnji cvenog zlata.

 Malinari poručuju: Samo udruženi možemo nešto uraditi - © Agromedia

 

Poslednjih dana bilo je velike polemike o ceni maline i tome kako će malinari tražiti 1,65 evra za kliogram. Na jednom od poslednjih sastanaka održanom nedavno u Kraljevu prisustvovali su i proizvođači maline iz Užica, Priboja, Ivanjice, Šapca, Arilja i drugih gradova i opština. I ovom prilikom je naglašeno da samo jedinstvenim nastupom, podrškom i angažovanjem svih, može se doći do ostvarenja ciljeva. Zato studeničko udruženje malinara nastoji da okupi što veći broj proizvođača ne samo iz Studenice i okoline nego i sa šireg područja kako bi se izborili da proizvodnja maline bude rentabilna.

Poslednjih godina proizvodnja maline u studeničkom kraju, pored stočarstva, seče i prerade drveta i donekle seoskog turizma, glavni je izvor prihoda mnogim domaćisvima i otuda poziv ostalim proizvođačima ovog voća od Ušća do okoline Kraljeva da se priključe udruženju. Samo udruženi, poruka je Udruženja malinara “Studenica“ mogu da ostvare svoj najvažniji cilj a to je da od proizvodnje maline mogu pristojno da žive. 

Malinari poručuju: Samo udruženi možemo nešto uraditi - © Agromedia

Poziv za saradnju svim proizvođačima

Proizvođači maline iz studeničkog i ušćanskog kraja su svesni da razjedinjenost nosilaca primarne proizvodnje,  odnosno onih koji su od jutra do mraka u svojim malinjacima, ide na ruku najvećim hladnjačarima, monopolistima koji godinama diktiraju cene i ostvaruju najveći profit, dok svi drugi u tom lancu gube.

“Zaključak sa našeg poslednjeg sastanka je da u najskorije vreme pozovemo kod nas u goste i udruženja drugih proizvođača maline iz cele Srbije, da donesemo jedan zajednički stav o zajedničkom nastupu i našeg i svih drugih udruženja u ostvarenju zajedničkih interesa svih malinara u Srbiji“, kaže Radiša Plašić,predsednik Udruženja „Studenica“ u Ušću.


Inače, u studeničkom i ušćanskom kraju u poslednje dve godine, uprkos nezadovoljavajućoj ceni, malina je zasađena na novih nekoliko desetina hektara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica