Malinari najavljuju protest, Zelenović podržava proizvođače

Usled nezadovoljstva akontnom cenom crvenog zlata od 120 dinara, malinari najavljuju proteste. Ukoliko hladnjačari i resorno minstarstvo do utorka to ne budu uspeli da koriguju cenu, kako kažu u Asocijaciji malinara Srbije, biće protesta. Dok je gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović istakao da podržava sve zahteve legitimne zahteve proizvođača, kao i da je država dužna da spreči svaku vrstu monopolskog ponašanja.

Malinari najavljuju protest, Zelenović podržava proizvođače - © Agromedia

„Nikada u poslednjih 30 godina akontna cena maline nije bila niža. Ona se kreće oko 120 dinara, dok je na jugu još niža čak 100 dinara. Tražimo od ministarstva da nas zaštiti i spreči da nam malina ode pošto ko hoće. Smatramo da je ministar Branislav Nedimović do sada jedini pokazivao razumevanje, ali to nije dovoljno. Ako se do utorka ne nađe rešenje prinuđeni smo da krenemo u masovne proteste„, rekao je za Glas zapadne Srbije, sekretar Asocijacije malinara Srbije, Desko Stojković.

On je dodao da nikada od kako se bavi ovom proizvodnjom, cena kilograma maline nije bila niža od litra nafte.
Reagujući na nezadovoljstvo koje proizvođači malina ovih dana iskazuju, gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović istakao je da je država dužna da spreči svaku vrstu monopolskog ponašanja.

„Obaveza države je da obezbedi tržišne uslove i regularne tokove poslovanja, a ja, kao gradonačelnik Šapca, spreman sam da pružim asistenciju svake vrste kako bi naši proizvođači ostvarili svoje legitimne zahteve. Grad Šabac je svojom dosadašnjom politikom pokazao da je sposoban da stvori uslove da poljoprivrednici dobro zarade od posla kojim se bave. Kopali smo i pročišćavali kanale i vodotokove kako voda ne bi plavila njive i oranice, kupili smo protivgradne rakete da useve zaštitimo od grada i sufinansirali kopanje dubinskih bunara. I ovom prilikom smo na raspolaganju našim proizvođačima. Još jednom pozivam državne organe da ozbiljno rade svoj posao, spreče nezakonite postupke i stvore uslove za regularno poslovanje i zaradu – poručio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Izvor: Glas Zapadne Srbije, Blic

Komentari