Malinari i hladnjačari putuju u Poljsku da saznaju cenu maline

Malinari i hladnjačari putuju u Poljsku da saznaju cenu maline

Predstavnici proizvođača malina u Srbiji, hladnjačara i države putuju danas u Poljsku, da bi utvrdili cene tog voća i uporedili ih s cenama u Srbiji.

Maline - © Pixabay 

“Odlazak u Poljsku je rezultat zajedničkog dogovora proizvođača, hladnjačara i predstavnika države koji je postignut na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, kako bi se utvrdilo tačno stanje na tržištu malina u Poljskoj, koja je, pored Srbije, jedan od najvećih proizvođača tog voća“, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavnici proizvođača malina i hladnjačara dogovorili su se na sastanku 6. jula u Beogradu da naprave radno telo koje će pratiti formiranje cena na domaćem i konkurentnim tržištima kako bi se napravio dogovor prihvatljiv za sve u Srbiji.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović izjavio je agenciji Beta da očekuje da će se posle povratka delegacije iz Poljske na sastanku u Vladi Srbije nači rešenje prihvatljivo i za proizvođače, i za otkupljivače.

“Domaći proizođači od otkupljivača zahtevaju otkupnu cenu od 1,83 evra ili 220 dinara za kilogram”, rekao je Radović.

On je rekao da otkupljivači tvrde da su proizvođači malina zadovoljni cenom od 130 do 140 dinara, koliko sada košta kilogram malina u Srbiji, ali da to nije tačno.

Radović je rekao da će zbog toga danas, zajedno sa proizvođačima kupina koji su takođe nezadovoljni cenom, organizovati potpisivanje peticije, kako bi istakli da su takvi navodi hladnjačara netačni.


Rekao je da će sutra uveče zasedati Skupština Asocijacije malinara Srbije kojoj će, kako je najavljeno prisustvovati i predstavnici udruženja proizvođača malina iz Bosne i Hercegovine (BiH) koji su takođe nezadovoljni cenom.

Izvor: Beta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica