Malinari će blokirati hladnjače i prekinuti berbu ako cena ne bude 220 dinara

Malinari će blokirati hladnjače i prekinuti berbu ako cena ne bude 220 dinara

Ukoliko otkupna cena maline ne bude 220 umesto sadašnjih 120 dinara po kilogramu, proizvođači malina će u petak 23. juna obustaviti berbu i blokirati hladnjače, rekao je predsednik Upravnog odbora Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović. Sastanak malinara sa nadležnim ministrima bi trebalo da bude održan danas u Privrednoj Komori Srbije. Proizvođači će zahtevati da cena maline bude viša.

Cene maline - © Pixabay 

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je za agenciju Beta da od Vlade Srbije zahtevaju da na razgovore dođu četiri ministra – poljoprivrede, trgovine, privrede i finansija. Dodao je da su državni sekretari tih ministarstva tražili da Asocijacija ne dovede na razgovor više od pet-šest ljudi.

„Ako ne dođu svi ministri nije isključeno da nećemo napustiti sastanak. Nije nam jasno zašto su na taj sastanak pozvali direktora Instituta za voćarstvo u Čačku, verovatno da nam priča da je cena malina pala zato što je hiperprodukcija malina”, rekao je Radović.

On je kazao da su prošle godine maline prodavali po 220 do 240 dinara po kilogramu a da je ove godine rod tog voća prepolovljen, ali i cena.

„Rod maline je i kod nas i u svetu manji za skoro 50 odsto zbog vremenskih nepogoda a otkupljivači nude samo 120 dinara za kilogram. To govori da tržište ponude i potražnje ne funkcioniše, već da vladaju monopolisti koji se dogovaraju o visini otkupne cene”, rekao je Radović.

Dodao je da Asocijacija malinara traži i objašnjenje zašto su uvezene maline iz Poljske i istakao da tržište maline ne funkcioniše jer se vlasnici hladnjača koji otkupljuju to voće dogovaraju o zajedničkoj ceni. Zbog toga je malina ove godine 50 odsto jeftinija iako je ponuda upola manja jer je rod i u Srbiji i u svetu oštećen vremenskim neprilikama.

Izvor: Beta


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica