Loh Nes – sorta kupine odličnog prinosa i ukusa

Loh Nes – sorta kupine odličnog prinosa i ukusa

Sorta kupine Loh Nes ima veliki ekonomski značaj, pre svega jer može da uspeva na svakom pripremljenom tlu, a i brzo raste. Koliko je laka za uzgoj pokazuje i činjenica da ju je moguće uzgajati i u velikim posudama na terasama i balkonima. Odlikuje je dobar prinos, kao i otpornost na bolesti i mraz.

Loch Ness - sorta kupine odličnog prinosa i ukusa - © Pixabay

Može se jesti sveža, koristiti za pravljenje različitih poslastica, može se preraditi u marmeladu, vino, liker, a odnedavno i za pivo. Od ove sorte kupina može se koristiti i lišće koje se dodaje i koristi u raznim čajevima za snižavanje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.

Priprema sadnica i sadnja kupine

Poželjno je da se koriste jednogodišnje sadnice iz kontejnerske proizvodnje, jer je dokazano da takav način proizvodnje daje snažnije biljke sa superiornijim kvalitetom u odnosu na sadnice sa polja. Ovo je sorta kupine sa polupodignutim izdancima, srednje bujnosti, kojima se lako manipuliše.

Sadnja se obavlja u jesen ili proleće u razmaku od 1×2,5 m (4.000 kom/ha) ili 1×3 m (3.330 kom/ha) zavisno od primene mehanizacije. Sadnice je pre sadnje potrebno potopiti u rastvor prihrane za ukorenjavanje 0,1% (10:40:10) i sredstva za zaštitu 0,1% (Trifender ili Tifi) u trajanju od jedne do dve minute.

Loch Ness - sorta kupine odličnog prinosa i ukusa - © Pixabay

Pre sadnje, zemljište je potrebno dobro pripremiti, ukloniti korove i onda izvršiti đubrenje u brazde. U pripremljene brazde prvo se stavlja zgoreli stajnjak (2 kg/sadnici), a potom sloj zemlje pomešan sa mineralnim đubrivom (50-100 gr po sadnici).

Sadnice se zajedno sa korenovim sistemom sade u pripremljeno zemljište, tako da vrat korena bude na površini zemljišta. Kako bi se ostvario bolji kontakt sa zemljom, sadnice se zatrpavaju sitnom zemljom, blago pritisnu rukama i dobro zaliju vodom. Obavezno se dodaje i zemljišni insekticid koji se pomešan sa zemljištem stavlja oko sadnica.


Uzgajanje kupine Loh Nes

Loch Ness se uspešno uzgaja na osunčanim, ali i polusenovitim položajima. Preporučuje se sadnja do 700 metara nadmorske visine, a ako se planira na većim visinama, potrebno je izabrati parcelu koja je zaklonjena od vetra i koja dugo na proleće ostaje pod snegom, odnosno na kojoj kasnije kreće vegetacija. Ova sorta kupine predstavlja jednu od najotpornijih sorti na izmrzavanje u toku zimskog perioda. Preferira drenirana, blago kisela i rastresita zemljiṧta.

Veoma je važno istaknuti da se kupina mora redovno navodnjavati i to se uglavnom obavlja sistemom kap po kap. U slučaju suṧe, bilo bi poželjno koristiti i sistem oroṧavanja, odnosno rasprskivače koji obezbjeđuju ravnomerno navodnjavanje cele površine zemljišta. Primena navodnjavanja je veoma bitna za kupinu, ali za ovu sortu navodnjavanje je joṧ intenzivnije, s obzirom na to da je Loch Ness sorta kupine koja je plodonosna u dužem vremenskom periodu.

Loch Ness - sorta kupine odličnog prinosa i ukusa - © Pixabay 


Rasprskivači se koriste isključivo preko noći kada se biljke ohlade. Od početka dozrevanja plodova pa do kraja avgusta, potrebno je primenjivati redovnu prihranu sa povećanim sadržajem kalijuma i kalcijuma i umerenim sadržajem azota. Kalijum se u nekoliko navrata koristi od početka septembra, dok se sulfatna đubriva koriste radi postizanja višeg procenta suve materije, kako u plodu, tako i u stablu.

Berba, kvalitet i upotreba ploda

Ubiranje plodova traje duže u odnosu na druge sorte, od jula pa sve do kraja septembra. Ova sorta kupine daje veoma visoke prinose i u punom rodu od treće godine može obezbediti prinos i do 4 t/10 ari. Loch Ness ima krupne plodove prosečne težine 6,5 gr kompaktnog oblika.


Veoma je produktivna sorta kupine koja može proizvesti do 3,6 kg voća po grmu. Ima krupan, čvrst plod, sjajne crne boje i dobrog je ukusa. Plod kupina sadrži mnogo minerala i vitamina. Oko 100g kupine sadrži 52 kcal, 0,7g proteina, 0,4g masti, 12,8 g šećera, 32 mg kalcijuma, 0,6 mg gvožđa, 6,5 i.u. vitamina A i 21 mg vitamina C.

Loch Ness - sorta kupine odličnog prinosa i ukusa - © Pixabay

Prosečna količina šećera za ovu sortu se kreće oko 14 briksa (najviše od svih sorti na našem tržištu), a kiseline oko 10 gr/l. Njen ukus podseća na ukus ploda šumske jagode ili divlje kupine, pa je zahvaljujući tome veoma poželjna da se jede u svežem stanju, te je i najtraženija za prodaju u svežem stanju, ali i za zamrzavanje. 

Plodovi u svežem stanju su dugog veka trajanja, a prilikom zamrzavanja ne mjenjaju boju i ukus. Za prodaju i transport, plodovi se beru u fazi od 60% fiziološke zrelosti, direktno u male posude ili gajbe. Prilikom pristizanja u hladnjaču, ne moraju odmah da idu na zamrzavanje, ṧto je i ogromna prednost ove sorte.

Plodovi mogu na temperaturi od +2 do +4°C biti sveži i do 12 dana i pri tom odlično podnose transport na udaljena tržišta. Kao jedna od najtraženijih sorti kupine u Evropi, za svežu konzumnu upotrebu prodaje se u malim pakovanjima od 125 i 250 grama. Prilikom zamrzavanja, zadržava boju, što je i čini najboljom sortom za industrijsku preradu. Sve ove karakteristike, čine je jedinstvenom i veoma cenjenom na tržištu.

Autor: Dr Nataša Čerković

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica