Koji orah se prodaje na berzi?

Koji orah se prodaje na berzi?

Kompanija Misbell bavi se distribucijom sadnica visokorodnih sorti oraha, uz koje je profit neizbežan. Sadnice oraha Čendler iz Turske osvojile su ceo svet.

 „Sadnice su stare dve godine, sertifikovane su, imaju sva potrebna uverenja i ministarstvo Turske i Srbije su saglasni da su sadnice potpuno ispravne. Sorta Čendler je registrovana od novembra 2016. u Srbiji, a već sada sadnice iz našeg rasadnika idu i u Španiju, Litvaniju i Ukrajinu“,

objasnio je Predrag Perović iz kompanije Misbell i istakao da su svi prošlogodišnji zasadi u Srbiji rodili odmah na proleće.

Pun rod nakon pet godina

„Nebitno da li su ih sadili u novembru ili u februaru, svi su videli rod u junu mesecu. Da bi se video rod nekada se u Srbiji čekalo i po 10 godina, ovako mnogo mirnije čekate sledeće sezone“.

Čendler sadnice oraha

Kompanija Misbell je kompletnu tehnologiju preuzela iz Turske.

„Od ove godine imaćemo i turske agronome koji će obilaziti naše zasade i koji su već u tom poslu preko 20 godina“, ističe Perović.

Za razliku od domaćih oraha koji se tradicionalno sade kod nas, orah Čendler je i berzanska roba.

Naše stare sorte nije moguće prodati nigde, osim u Srbiji, dok je orah Čendler roba sa kojom se trguje na svetskoj berzi i sa kojom radi ceo svet, karakteriše ga jako belo jezgro i to ga izdvaja od ostalih. Trenutna cena na berzi je 3 evra u ljusci, sve zavisi od godine, varira od 2,5 do 9 evra na svetskoj berzi“, objasnio je Predrag Perović.

Čendler sadnice oraha

Orah sorte Čendler raste maksimalno do 4 metra, rađa već u prvoj godini, a puna rodnost u osmoj godini sadnje iznosi čak 80 kilograma očišćenih plodova po biljci. Upotreba Čendler oraha je višestruka.

Odavno poznat u svetu, orah Chandler osvaja srpsko tržište

„Mnogo stvari može od njega da se dobije, na primer rafinisano ulje, ali koristi se i ljuska i perca iznutra i zelena opna od koje se dobija jod, stablo, sve se od Čendlera koristi“, zaključio je Perović.

Svaki proizvođač koji se odluči za ove sadnice oraha, naredne 4 godine pod ugovornom obavezom ima punu podršku kompanije Misbell. Od trenutka podizanja zasada do prve berbe. A stručnjaci ove kompanije najavljuju i da će vršiti otkup i preradu Čendler oraha u Srbiji.

Sagovornik:

Predrag Perović, Misbell Beograd

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica