Koje SORTE VOĆA su ove godine najtraženije?

Koje SORTE VOĆA su ove godine najtraženije?

Verko Kačarević iz sela Vinča kod Topole je rasadničar sa velikim iskustvom. On proizvodi gotovo sve voćne vrste od šljive, kruške,  jabuke…. Jenom rečju sve jabučaste i koštičave vrste. Jedan deo rasadnika nalazi se u selu Božurnja i to iz dva razloga. Prvi jer tamo postoji prostorna izolaciju zbog šarke šljive i drugi razlog zbog navodnjavanja jer u blizini protiče reka Jasenica.

Tehnologija koja se koristi je da se za proizvodju šljiva koristi podloga džanarika sadnice su osamnaestomesečne, ožiljene podloge se sade u proleće krajem februara ili početkom marta, zatim se podloge neguju do avgusta meseca, a u avgustu se vrši kalemljenje na takozvani spavajći pupoljak i tako okalemljena biljka prezimi pa se u proleće prekraćuje iznad pupoljka odnosno okalemljenog mesta i do jeseni se dobija oformljna sadnica sa prevremenim granama i dobro odnegovana i razvijena.

Kada je prodaja u pitanju to zavisi od godine do godine. Veći kupci sadnice naruče godinu dana ranije i znaju šta hoće. Manji kupci sadnice kupuju u poslednjem momentu i kupuju ono što je trenutno moderno.

Trenutno je najveća potražnja za šljivama Čačnska rodna , Čačanska lepotica i Stenlej a jabuka i višnja gotovo da se i ne traže.

Zbog korone i rata u Ukrajini nešto je slabija potražnja za kvalitetnim sadnim materijalom ali kako Verko kaže više kvalitetnih sadnica će ostati na domaćem tržištu.

Prilikom podizanja zasada prva stavka je da sadni materijal mora biti kvalitetan i zdrav a takođe i sortno čist jer kada se zasad podigne posle nije lako ispraviti greške.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica