Koje grožđe se najbolje prodaje u Slankamenu?

Koje grožđe se najbolje prodaje u Slankamenu?

Na putu u Slankamenu zatekli smo Dragoljuba Milovanovića. Upravo je krenuo iz vinograda, a u prikolici zakačenoj na traktor prevozio je oko 3 tone belog grožđa. 

„Dolazim iz vinograda, ovo je sorta muscato tonel, sada prevozim oko 3 tone, ovo je druga tura i imam još jednu. Ove godine je malo bolji rod, ali su ulaganja bila puno veća zbog zaštite usled kiša. Skuplji su i radnici, tako da su nam i tu veći troškovi, ali moramo biti zadovoljni“, rekao je za Agromediju Dragoljub Milovanović.

Najveći izazov u proizvodnji ove godine bila je zaštita od pepelnice i botritisa. Dragoljub Milovanović, kao iskusni vinogradar, ove probleme rešio je na vreme i sada ima dobar i zdrav rod, a vinarije su najviše zainteresovane baš za muscato tonel. 

Dragoljub Milovanović © Agromedia

„Muscato tonel nije hteo niko da sadi, bile su najjeftinije sadnice. Ja sam ih uzeo i s obzirom na to da ih je manjak na tržištu, prodaju ugovorim uglavnom unapred. Jedino nju i prodam, ostale sorte pola prodam – a pola ih i propadne“, kaže Milovanović.

Nismo propustili priliku da obiđemo i vinograd. Na padinama Fruške gore zajedno sa 50 vrednih radnika dočekala nas je Biljana, Dragoljubova ćerka, koja se rado prihvatila porodičnog posla.

Belo grožđe © Agromedia

„Muscato tonel je sorta koja je najviše zastupljena kod nas, ovogodišnji prinos je puno veći. Ovo je četvrti dan berbe, a dnevno uberemo oko 6-7 tona, zadovoljni smo“, rekla je za Agromediju Biljana Milovanović.


Na pitanje da li je znala oduvek da će baviti ovim, odgovara odrično, ali sada uveliko voli ovaj posao iako, kako kaže „Vinograd traži slugu, a ne gospodara“.

Ona vešto kontroliše radnike, berba teče neometano, a jedini problem pravile su ose.

„Ima dosta osa, ja uporno vičem da to nije ništa, ali svakog radnika ubode dnevno bar pet puta. Ali njihovo prisustvo znači da nije bilo previše prskanja, pčele su opstale i grožđe je zdravo“, kaže Biljana. 


Zdravo i ukusno, odlazi u najbolje domaće vinarije. Za ovakav rod vredi biti sluga u vinogradu.

Sagovornici:


Dragoljub Milovanović, voćar iz Slankamena

Biljana Milovanović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica