Kiša značajno umanjila kvalitet maline

Kiša značajno umanjila kvalitet maline

Kao da nije bila dovoljna niska cena maline, kiša i nevreme koje je pogodilo Srbiju u prethodnom periodu na nekim mestima je u potpunosti uništilo rod maline. Tim povodom, razgovarali smo sa Bobanom Purićem iz Prijepolja, članom udruženja malinara „Limska dolina“.

„Kiša svakodnevno pada i smanjuje kvalitet maline, meni je propalo preko 30 tona, većina je otišla kao druga klasa, gde nema nikakve doplate, ovo je propast totalna. Sada da stave cenu i od 500 dinara, ne vredi, jer nema roda više“, rekao je Boban Purić.

 Maline © Pixabay

Boban ističe da proizvođači nemaju dovoljno novca da plate radnike, a o zaradi da mogu samo da maštaju. Trenutna cena u Prijepolju se kreće između 80 i 100 dinara. Na društvenim mrežama pojavio se veliki broj video materijala na kojima proizvođači maline uništavaju svoje neobrane malinjake.

Maline u hladnjači, a cena nepoznata

„Moji planovi su da 2 hektara i 30 ari sravnim sa zemljom. Ostatak od 20 ari ću ostaviti porodici. Od ovako velikih površina i ulaganja nema ništa više. Oko 60 odsto površina pod malinom će se smanjiti posle ove godine, ljudi će kada završe berbu sve da unište, da prave livade kao što je bilo nekad“, rekao je ogorčen Boban Purić.

Sagovornik:

Boban Purić, član udruženja malinara “Limska dolina”


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica