Kasna prolećna sadnja voćaka: O ovim stvarima morate voditi računa

Kasna prolećna sadnja voćaka: O ovim stvarima morate voditi računa

Sadnja voća je tema koja privlači mnoge poljoprivrednike, od profesionalnih voćara pa do početnika u voćarskoj proizvodnji. Tada se uglavnom opisuju aktuelni ciklusi i radovi u voćarstvu. Međutim, šta da radimo kad iz nekog razloga ne stignemo da posadimo voće u predviđenim terminima i primorani smo da to učinimo kasnije? U tekstu saznajte koje su preporuke stručnjaka kada je reč o kasnijoj prolećnoj sadnji voćaka i o kojim stvarima morate povesti računa.
 

Kasnija prolećna sadnja voćaka: O ovome morate voditi računa - © Pixabay

Kasnija prolećna sadnja voćaka – da ili ne?

Sigurno da je u prolećnoj sadnji najbolje posaditi voće što pre, jer svaki dan zakašnjenja daje neke negativne efekte. Neki od njih ogledaju se u tome što je u prodavnicama i rasadnicima već rasprodat kvalitetniji sadni materijal, što znači da nam ostaje po kvalitetu manji izbor sadnica, a smanjuje se i sortiment.

SAVETI: Izbegnite najčešće greške pri sadnji voća

U svakom slučaju, trebalo bi uzimati sadnice iz poznatih rasadnika sa postojećom deklaracijom i propratnom dokumentacijom koja dokazuje njihovo poreklo, ali i starost, odnosno za koju sezonu sadnje su predviđene, na kojoj podlozi, i tako dalje.

Trebalo bi obratiti pažnju i na zdravstveno stanje biljke, jer se na prodajnim mestima malo vodi računa o stanju sadnog materijala, gde prodavci nemaju vremena posvećivati pažnju svakoj sadnici u nadi da će se što pre prodati i da se neće „osušiti“. Zbog toga je zalivanje minimalno ili se ne obavlja nikako.

Kada zalivati voćnjak
 

Kasnija prolećna sadnja voćaka: O ovome morate voditi računa - © Pixabay

Iz tog razloga, morate pažnju obratiti na izgled sadnice koju kupujete, njeno zdravstveno stanje „od oka“, savitljivost biljke. Malo zagrebite noktom koru sadnice da vidite njeno stanje, ali posebno je bitno stanje korenovog sistema.

Na nekim mestima mogu se kupiti i sadnice u zatvorenim vrećicama. Tako kupac ne može da vidi kakvo je stanje korena. Prodavci uglavnom ne dozvoljavaju otvaranje dok ne kupite sadnice, jer se kupac često nakon otvaranja predomisli. Samim tim kupujete „mačku u džaku“.

Saveti za pravilnu prihranu mladih voćnjaka

Ako vam ipak prodavci dozvole da pogledate koren biljke, potrebno je da obratite pažnju na postojanje primarnog i sekundarnog korena, da li je on obrastao korenovim dlačicama, kakav je izgled korena kad ga zagrebete noktom i slično. Međutim, ako vam ne dopuštaju da otvorite vrećicu u kojoj je sadnica, pokušajte rukom „opipati“ korenov sistem, tako da pokušate da prstima osetite bujnost korena i postojanje gore navedenog.

Često se desi da, kada otvorite pakovanje u kome je bila sadnica, ostanete u šoku jer vidite da je koren veoma slabo razvijen i da nema dovoljno razvijenih korenovih dlačica. Takva biljka je u startu slabija i manje su šanse da počne da klija, jer se smanjuje njen genetski potencijal, a njen habitus bude dosta manji od očekivanog i te posledice se odražavaju kasnije u životu biljke.
 

Kasnija prolećna sadnja voćaka: O ovome morate voditi računa - © Pixabay 
 

O čemu treba voditi računa pri kasnijoj sadnji voćaka?

Ukoliko se nakon pregleda i izbora sadnice ipak odlučite da ih posadite dok još stignete, preporučujemo vam, pored osnovnih radnji koje obavljamo pri svakoj sadnji voća, da posebno posvetite pažnju redovnom zalivanju voćki nakon sadnje.

Razlog je taj što se svakim danom u biljci sve više i više kreću sokovi i život u njoj, pa joj treba više vode i hranjivih materija. Koren sadnice u tom momentu nije dovoljno razvijen i nije sposoban da snabdeva nadzemni deo biljke vodom, a ni hranivima koji su preko potrebni biljci za dalji rast i razvoj. Takva biljka ulazi u jedno stresno razdoblje borbe za život.

Položaj voćnjaka: Parcele izložene vetru nepovoljne za gajenje voća

Zbog toga preporučujemo obaveznu upotrebu biostimulatora koji se koriste u stresnim situacijama. Na tržištu postoji velika ponuda različitih biostimulatora sa istim krajnjim efektom, da biljci pomognu i olakšaju prelazne i stresne situacije, kao što je kasna prolećna sadnja.
 

Kasnija prolećna sadnja voćaka: O ovome morate voditi računa - © Pixabay 

Ako ste u mogućnosti da ovim sadnicama postavite sistem navodnjavanja kap po kap, povećaćete šansu da zasađena voćka počne da klija, da se bolje razvija i da dobije više plodova po stablu, što je važno u modernim voćnjacima. Na taj način smanjujete poslove oko navodnjavanja, pa je samim tim to veoma isplativa investicija.

Ako imate probleme sa štetočinama, zečevima i slično, obavezno stavite zaštitu oko svake sadnice, koja se može kupiti u originalnim pakovanjima ili uradite improvizaciju, odnosno zaštitu fasadnom mrežicom, koja je povoljna i dostupna, a efikasna. Nakon sadnje, obavite standardno tretiranje bakrenim preparatima uz savetovanje sa agronomom u vezi sa dozom, jer svakim danom kasnijeg tretiranja doza se smanjuje.

Verovatno vidite da vaše komšije farbaju voće, pa i vi imate želju da radite isto što i oni, iako ni vi, a verovatno ni oni, ne znate zašto se to zapravo radi. Odložite tu aktivnost do jeseni, odnosno na prelazu jesen-zima, jer tad je mnogo veći efekat farbanja voća.

Autor: dipl. ing. agr. Munib Prošić

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agroplaneta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.