Kako se u Holandiji proizvode nove sorte jagoda?

Kako se u Holandiji proizvode nove sorte jagoda?

Sa tropskih 40 stepeni u Srbiji, vodimo vas na prijatnih 18 u Holandiju. Razlog naše posete je da svim voćarima koji gaje jagode, ili se interesuju za ovu kulturu, pokažemo kako se u toj zemlji stvaraju sorte ovog voća.

 

Prva tačka našega puta u Holandiju je kompanija „Freš Forvard“. Ona je poznata i značajna po stvaranju novih sorti jagoda. O tome šta se i kako radi na jednom velikom modernom imanju za uzgoj jagoda nešto više rekao nam je naš domaćin.

Vim Alzberberg iz kompanije „Rapo Holand produkts“, kaže: „Mi se bavimo stvaranjem novih sorti jagoda, koje su namenjene evropskom tržištu, ali i tržištima Kanade i Amerike. Naš drugi program namenjen je stvaranju sorti koje su pogodne za gajenje u mediteranskoj klimi“.

Jagode - ©Agromedia

„Proces oplemenjivanja i stvaranja nove sorte svodi se na to da se izvrši ukrštanje i stvaranje oko 50.000 sejanaca dobijenih ukrštanjem različitih sorti. Ako nakon deset godina dobijemo jednu sortu, možemo da kažemo da smo srećni.”

„Cilj stvaranja novih sorti je da se unaprede već postojeće. Na taj način se biraju i majke i očevi. Neke sorte imaju dobre karakteristike ploda, druge su otporne na određene bolesti, pa kombinacijom tih osobina dobijamo novu, još bolju sortu. Za različite regione stvaraju se različite sorte, sa različitim karakteristikama.”

Jagode - ©Agromedia

„Ako govorimo o proizvodnji u Holandiji, cilj je da dobijemo sorte koje mogu dugo da se čuvaju nakon berbe, zbog izvoza u Veliku Britaniju ili Rusiju. Za Nemačko tržište, na primer, važnije je da sorte budu rane.”


„U našim staklenicima u proleće se vrši oprašivanje, odnosno, veštačko ukrštanje majki i očeva biljaka. Mi ih pratimo tokom cele godine, pa one koje su vredne pažnje zadržavamo, a one koje nisu – uništavamo.”

Cilj stvaranja novih sorti je da se unaprede već postojeće. Na taj način se biraju i majke i očevi. Neke sorte imaju dobre karakteristike ploda, druge su otporne na određene bolesti, pa kombinacijom tih osobina dobijamo novu, još bolju sortu.


Sledeće godine biljke koje su obećavajuće gajimo u različitim sistemima gajenja, na otvorenom ili zatvorenom prostoru, na različitim lokacijama širom sveta. Na taj način saznajemo i gde koja sorta daje dobre rezultate.”

„Na kraju, kada smo se u to uverili, sortu zaštitimo selekcionarskim pravima, pa možemo i da je komercijalizujemo na određenom podneblju. Cilj nam je da i rasadničari koji se bave proizvodnjom i umnožavanjem živića, imaju zdrave i sertifikovane živiće i to u dovoljnim količinama.”


Jagode - ©Agromedia

„Najpoznatija sorta koja je stvorena kod nas je El Santa, koja je već dobro poznata i u Srbiji. Jedna od novijih sorti koje smo stvorili je Rumba. Kada smo je stvarali, bila je namenjena za centralnu i severnu Evropu. Ipak, kada smo je poslali u Francusku, dala je prosto iznenađujuće rezultate“, zaključuje naš domaćin.

Verner Rapo iz kompanije „Freš Forvard“, kaže: „2006. godine rasadnik Rapo odlučio je da kupi deo akcija u oplemenjivačkom programu za stvaranje novih sorti jagoda. Zajedno sa još 5 drugih rasadnika i jednim univerzitetom osnovana je kompanija Freš Forvard. Naš glavni cilj još tada bio je stvaranje novog modernog sortimenta za različita tržišta“.

Verner Rapo iz kompanije „Freš Forvard

„Danas, s obzirom na to da pokrivamo veći deo Evrope, nije nam cilj da se u susednim zemljama gaji mnogo sorata, već da za svakog kupca imamo ili stvorimo odgovaraju sortu, koja će na njegovom podneblju dati najbolje rezultate“, zaključuje gospodin Rapo.

Sagovornici:
Vim Alzberberg, iz kompanije „Rapo Holand produkts“
Verner Rapo, iz kompanije „Freš Forvard“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica