Kako Protiče BERBA MALINA u Arilju?

Kako Protiče BERBA MALINA u Arilju?

U toku je berba malina, kao po planu. Ali, ono što kvari računicu našim voćarima je to, što je rod znatno lošiji nego prethodnih godina.

Radoslav Lukić, proizvođač maline iz Arilja potvrdio nam je da rod nije kao prethodnih godina, ali da kvalitet jeste. Zbog toga se i ne žali. Ove godine su različiti malinjaci, ima i parcela koje se suše, ima malinjaka koji su dobri i koji nisu.

U hladnjačama već je počeo prijem maline, ali na njen kvalitet su dosta uticale kiše i nagle promene vremena.

Na početku je bila kvalitetna mallina, a onda je bilo kiša, poplava, pa joj se malo pokvario kvalitet i bilo je malo usporeno zrenje. Međutim, zadnjih par dana primećujemo da je kvalitet bolji i da su se količine malo povećale”, kaže Petar Avakumović iz Arilja.

Da bi se posao sproveo do kraja, ovaj proizvođač angažovao je i radnu snagu. Berači, kako kaže, dolaze sa svih strana i trenutno ih ima 23. A, recept za dobru saradnju krije se u odgovornim i veselim beračima.

Kako Protiče BERBA MALINA u Arilju? -© Аgromedia

U proseku se obere 115-120 kg dnevno, a berača ima čak i iz Vranja, među njima ima i trubača koji zbog situacije sa pandemijom nemaju posla, a neki dinar, ipak, mora da se zaradi. Prema navodima onih iskusnijih, malina je malo sitnija nego uobičajeno, što je teže za branje. Norme nema, bitno je da se lepo očisti red, da se nabere koliko ima i da se ubere sva zrela malina.

A, kada je reč o ovogodišnjoj ceni – mišljenja su podeljena.

„Cena je 200 dinara za prvu klasu, 210 dinara za fertodi sortu, a 220 dinara za miker. Mislim da su proizvođači zadovoljni. Uvek imaju interesa, a to je ovde glavni posao”, kaže Petar.


Ipak, Radoslav se sa njim ne slaže i kaže da sa tom cenom ne ostaje mnogo, da uopšte nije reč o velikoj zaradi. Prema njegovom mišljenju, površine pod malinom u ovom kraju su se mnogo smanjile. Nedavne poplave su uništile dosta malinjaka, a ljudi koji nisu imali računicu u proteklih par godina neće ih ni obnavljati. Malina je samo pre dve godine bila 100 dinara. „Nemamo stabilnu cenu  – to je najgora stvar”, zaključuje Radoslav.

Sagovornici:
Radoslav Lukić, Arilje
Petar Avakumović, Arilje

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica