Kako pravilno negovati stare zasade voća

Kako pravilno negovati stare zasade voća

Zasad jabuka - © Pixabay

Ukoliko u svom voćnjaku imate stara stabla veoma je važno negovanje, kako bi voćke bile u dobroj kondiciji i sprečili širenje štetočina i bolesti. 

Na deblu i osnovnim granama stabla u starijim zasadima površinski slojevi kore pucaju, izumiru i služe za utočište mnogim štetočinama. Na površinskom sloju stvara se mahovina, lišajevi , gljive i gnezda gusenica, tako da je važna mera uklanjanje površinskog sloja kore. Takvu koru treba svake godine specijalnim strugačima, ili čeličnim četkama skidati i spaliti.

Kora se uklanja oprezno, da se ne povredi tkivo drveta i ne naprave rane. Očišćenu koru treba sakupiti izneti iz zasada i spaliti. Tako se uništavaju mnoge štetočine i njihova jaja. Ovo se radi u jesen ili rano u proleće.

Ako su se na starim stablima pojavile duplje (šupljine) ili ukoliko je došlo do ljuštenja kore treba ih prvo dobro očistiti a zatim dezintifikovati a potom premazati kalemarskim voskom. Često iz korena oko debla izbijaju izdanci koji iscrpljuju voćku. Na njima se mogu pojaviti štetočine kao što su krvava vaš i lisna vaš. Zato izdanke treba otkopati i saseći tako da ne ostanu „patrljci”, jer bi iz njih izdanci izbijali još gušće i više.

Ako je stablo previše bujno onda se primenjuje uzdužno paranje kore na deblu i skeletnim granama. Paranje se sastoji u tome što vrhom voćarskog noža oprezno zasecamo koru debla odozdo naviše, ne nanoseći povrede drvenom delu debla.

Nega voćnjaka - © Pixabay

Paranje se izvodi rano u proleće dok ne krenu sokovi. Ukoliko postoji opasnost od zimskih mrazeva paranje se vrši pod kosinom. Paranje ili uzdušno rovašenje kao mera nege stabala se pokazala kao dobra za sprečavanje debljanje tkiva ispod nje.

Ukoliko ima mehaničkih povreda na deblima voćaka, njih je potrebno prvo očistiti i dezinfikovati a potom premazati kalemarskim voskom.


Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: Dipl. inž. Snežana Dragićević-Filipović PSSS Čačak

Komentari (1)

BS

2020-12-15 15:30:01

Poštovana sugrađanko,

Očekivao sam iz naslova ovog Vašeg članka malo detaljnije i konkretne savete pogotovu oko rezidbe. Takođe nije bilo suvišno i navođenje imena konkretnog sredstva za dezinfekciju.
Tako bi ovaj lep članak bio još korisniji za praktičnu upotrebu.
Poštovanje
Voćar Hobista

AGROmedia tim

2020-12-15 15:47:18

Poštovani,

Nega starijih zasada je specifična i ne podrazumeva samo orezivanje, već su i navedene stvari veoma važne.

Rezidbi voćaka je posvećeno nekoliko članaka, a sugerišemo da pročitate:

Izbegnite GREŠKE u rezidbi voćaka: Kada je NAJBOLJE VREME za orezivanje

Zimsko orezivanje voćaka u samo 3 koraka!

Naučite kako da zaštitite stablo posle orezivanja!

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica