Zimsko orezivanje voćaka u samo 3 koraka!

Zimsko orezivanje voćaka u samo 3 koraka!

Nekoliko godina nakon sadnje voćnjaka, većina voćaka izraste u visinu ili postane neugledno grmlje. Ključ uspeha za bolji prinos voća po stablu jeste da sve bude redovno i pravilno orezano. Iako se rezidba često predstavlja kao komplikovan posao, to zapravo nije tako.

 

Postoji mnogo različitih metoda kako je najbolje izvršiti zimsko orezivanje voćaka, ali mi ćemo vam predstaviti rezidbu u tri koraka. Ovim postupkom dobijamo odlične rezultate kod velikog broja različitih vrsta voćaka.

Ovakav metod možete primeniti kod stabala jabuka, krušaka, dunja, kajsija, breskvi, šljiva i višanja. Pravo vreme je kraj zime, neposredno pred kretanje sokova. Tada još nema lišća na granama pa je zato lakše da uočite šta treba rezati.
 

Prvi korak – Čišćenje

Počnite sa orezivanjem grana koje su se osušile tokom godine (br. 1) i koje su oštećene ili slomljene (br. 2). Uklonite i one mladice koje rastu direktno iz stabla drveta (br. 3).

Takve mladice često nemaju veze sa plodom, već su izdanak podloge na koju je kalemljeno voće. Grane koje rastu pravo u visinu treba delimično odrezati kao i izdanke koji se povijaju ka stablu, odnosno imaju smer ka unutrašnjosti krune. (br. 4).
 

Zimsko orezivanje voćaka - © Modern Farmer
 

Drugi korak – Proređivanje


Cilj proređivanja
je da omogućite da svetlost i vazduh mogu podjednako da dopru do svih listova. Na taj način smanjuje se mogućnost širenja biljnih bolesti i štetnih insekata.

Najpre uklonite neke od grana koje rastu nadole, ali i sve one koje se gusto ukrštaju i preklapaju sa drugim granama. Preporučljivo je da nakon toga pregledate celu biljku


Orežite krunu što skadnije tako da napravite ravnomernu gustinu grana. Trebalo bi da svako stablo oblikujete na sličan način da bi sve voćke izgledale jednako.
 

Otkrili smo lek protiv izmrzavanja smokve!

Sve što treba da znate o vrtlarskim makazama za orezivanje – savet poljoprivrednog apotekara


Na mestima gde se grane račvaju savetuje se da ostavite one grane koje su najzdravije. Takođe, vodite računa da ugao između dve grane bude oko 70 stepeni. Ako ugao ostane preveliki, postoji mogućnost da se grane slome pod teretom ploda. S druge strane, ako ostavite previše oštar ugao, neće biti dovoljno vazduha tokom vegetacije.

Nastavite sa rezanjem dok prostor oko svake grane ne bude između 15 i 30 centimetara. Bitno je da svaka grana ima dovoljno vazduha i prostora da se razvija. Kao i kod čišćenja, orezujte ravno sve do glavne grane ili stabla.


Ne ostavljajte čiste, ravne grane duže od 30 centimetara bez ijedne bočne grane ili račve. Računa se da je 30 centimetara godišnje dovoljna dužina prirasta.

 

Zimsko orezivanje voćaka - © Modern Farmer

Treći korak – Friziranje

Treći korak je najlakši, jer tada vaše voćke dobijaju „novu frizuru“. Trebalo bi da počnete sa spoljne strane i da režete ka stablu. Cilj je da grane postanu deblje i kraće. Stručnjaci savetuju da se ovakvim rezanjem sprečava lomljenje grana od težine ploda i da tada drvo luči hormone u donjem delu krošnje. Tako drvo daje veći prinos i ne ide u visinu i širinu.
 

Kako orezati borovnicu i aroniju

Cilj friziranja je da se oreže 20 do 30% prošlogodišnjeg rasta drveta. Prošlogodišnji rast može da se prepozna po grubljoj kori i debljini grane. Bitno je da vodite računa gde ćete da napravite rezove. Najbolje je da režete od 5 do 8 milimetara iznad pupoljka koji vam po položaju i pravcu odgovara.
 

Zimsko orezivanje voćaka - © Modern Farmer

 

Dodatni saveti
 

  • Postarajte se da vam makaze za rezanje budu oštre. Možete ih sami naoštriti.
  • Da biste izbegli širenje bolesti, dezinfikujte makaze alkoholom.
  • Orezano drvo pravilno uklonite ili odložite kako biste sprečili širenje bolesti na zdrave delove.
  • Preseke deblje od 5 centimetara premažite voskom za kalemljenje.
  • Neposredno posle rezidbe treba odraditi zimsko prskanje voćaka.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica