7 koraka za OREZIVANJE SMOKVE – Kako do slatkih i krupnih plodova?

7 koraka za OREZIVANJE SMOKVE – Kako do slatkih i krupnih plodova?

Oštećene, mrtve i bolesne grane bi trebalo orezati sa smokve kada god ih pronađete. U ovom članku saznaćete osnovne tehnike orezivanja mlade smokve, ali starog drveta koje već dugo imate u bašti. Rezidba smokve je su slična kao kod ostalog voća. Međutim, pored toga postoje i neka specifična uputstva koja se odnose isključivo na smokvu, a koje treba primenjivati u prvih nekoliko godina.

Smokva je mediteranska drvenasta vrsta koja spada u listopadni grm iz roda fikusa, familije dudova. Biljka je izvorno iz zapadnih delova Azije i jugoistočne Evrope, a danas je rasprostranjena širom sveta i uzgaja se kao voće i kao ukrasno bilje.

Smatra se za jednu od najstarijih voćnih vrsta koje su kultivisane, a pronađeni fosilni ostaci govore da se gajila pre pšenice i ječma.

Našla je svoje mesto i u Bibliji, a usko je povezana i sa narodnim verovanjima. Prema biblijskom predanju, smokvin list je Adamu poslužio da sakrije svoju muškost od Evinih pogleda, a do danas se smatra simbolom želje, ljubavi i zdravlja.

Smokva je biljka koja rano stupa na rod, već u drugoj godini. Da bi rodnost bila visoka i redovna, pored pravilne sadnje i agrotehničkim mera, treba da se izvede i pravilna rezidba.

PRVA REZIDBA: Orezivanje mlade smokve

kako pravilno da orežete smokvu - © Agromedia

  • Neki stručnjaci preporučuju da orezujete drvo odmah nakon što ga presadite. Orezivanje drveta odmah nakon presađivanja dovodi do ranog jačanja i stvaranja stabla. Ukoliko je biljka već bila slaba kada ste je uzeli, a vi je previše orežete možete uticati na to da biljka počne da vene.
  • Tokom prve rezidbe, dok je drvo smokve još mlado, potrebno je da uklonite odnosno orežete drvo za pola. Kada odrežete toliki deo smokve, nateraćete je da se fokusira na razvoj snažnog korena.
  • Naredne godine izaberite 4-6 najjačih grana, ali takođe treba da se uverite da su raspoređene oko glavnog stabla u prilično jednakim intervalima. Ove grane treba da budu dovoljno razmaknute jedna od druge kako bi na kraju mogle da narastu 7,6 d-10 cm u prečniku bez da se sudaraju jedna sa drugom. Potpuno uklonite sve druge nove izdanke ili nove grane.

7 saveta: KAKO OREZATI SMOKVU?

1. Zimska rezidba smokve

Najviše rezidbe obavite tokom zime. Kada vaša smokva dostigne svoju treću sezonu mirovanja ili treću zimu, velika većina rezidbe treba da se obavi u kasnom delu sezone, jer drvo ne raste aktivno tokom tog vremenskog perioda. Ipak, sačekajte da prođe najhladniji deo sezone. Možete sačekati ovu rezidbu do ranog proleća, ali svakako bi to trebalo da uradite pre nego što biljka krene da se aktivira.

2. Uklonite mlade grane sa dna

Uklonite mlade grane koje rastu na dnu drveta (iz osnove ili korena smokve). Ovo je grana koja počinje da raste iz osnove ili korena smokve. Može izgledati slično samom drvetu, ali se može identifikovati po činjenici da ne potiče od glavne grane ili debla drveta. Ako ne orezujete ove grane, one će crpiti energiju iz glavnog, zdravog stabla, a vaša smokva će postepeno slabiti i kao rezultat toga proizvoditi manji prinos.


3. Odsecite mrtve, bolesne grane

Odsecite mrtve i bolesne grane. Ako deo vaše smokve pokazuje znake bolesti, morate ukloniti te grane kako biste sprečili da se bolest proširi na ostatak drveta. Imajte na umu da ako se jedna od vaših glavnih plodnih grana zarazi, trebalo bi da je uklonite i da izaberete novoformiranu mladuicu kao novu plodonoseću.

4. Uklonite deo sekundarnih grana

Sekundarne grane su grane koje rastu od glavnih grana plodnog drveta. Ipak, nemojte uklanjati sve ove grane. Odsecite one koje rastu pod uglom ispod 45 stepeni od glavnih grana. Sekundarne grane koje rastu pod manjim uglom u odnosu na glavnu granu mogu na kraju da porastu previše blizu glavnog debla. Ove grane će proizvoditi slabe plodove iako još uvek crpe resurse i energiju iz drveta u celini. Iz sličnih razloga treba ukloniti sekundarne grane koje su počele da se ukrštaju ili prepliću.


5. Rezidba glavnih grana smokve

Potrebno je orezati glavne plodne grane za otprilike jednu trećinu do jedne četvrtine njihove trenutne visine. Na taj način drvo ostaje malo i njegovi resursi su koncentrisaniji.  Krajnji rezultat je da će plod koje vaše drvo proizvede tokom sledeće vegetacije biti jači, veći i slađi.

Kako pravilno da orežete smokvu - © Pixabay


6. Otkinite po nekoliko mladih listova

Dozvolite da 5 ili 6 listova poraste na novim granama tokom letnjih meseci. Nakon što se ovi listovi oforme, prstima skinite nove koji kreću da rastu. Ako nemate smokvu koja daje jestive plodove, ovaj korak nije posebno važan. Glavna svrha ove akcije je da se minimalna potrebna energija usmeri na lišće drveta, već ka plodovima.

7. Uklonite štetne plodove u jesen

Pregledajte svoj usev smokava tokom jesenjih meseci i ako primetite velike smokve koje ne počnu da sazrevaju, trebalo bi da ih uklonite i bacite. Plodove veličine graška ne morate dirati. Ovo je važno uraditi u jesen, jer drvo skladišti energiju i sprema se da ode u stanje mirovanja. Uklanjanjem plodova voća koje će samo oduzeti energiju bez ikakve koristi može dozvoliti drvetu da osigurati drveću više energije, što će ga ojačati za zimu.

Komentari (1)

Stevo Relić

2022-06-09 18:25:34

Potrebna mi je adresa “kuće” (instituta.apoteke ili ……..)
RADI SAVETA U VEZI BOLESTI DRVETA SKOKVE

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica