Kako kalemiti bostan

Kako kalemiti bostan

Kalemljenje rasada bostana postiže se bolji kvalitet plodova i veći prinos. Kako da pravilno obavite ovaj posao saznajte  u daljem tekstu.

Jedna od najvažnijih operacija prilikom proizvodnje lubenice je kalemljenje, a da bi krenuli sa kamljenjem trebaju nam podloga i lubenice. Sava Komapalić iz Deronja ispričao nam je kako on kalemi lubenice, a po hektaru ostvaruje prinose od 50 do 60 tona.

„Prilikom kalemljenja ima više radnji, treba nam podloga i lubenice. Pogloga je obično hibrid tikve i kalemi se na rascep. Tokom kalemljenja uzimamo podlogu, i uzmemo oštro sečivo, izbacimo “srce” tikve da ne bude zaperaka, i prosečemo 2 do 3 cm i uzimamo lubenicu, istanjimo je isto toliko sa obe strane i postavimo u podlogu. Nakon toga uzima se štipaljka, za to se koristi najlon i spajalica. Najbitnije je da se lubenica zabode u srce i da podloga nije šupljaispričao nam je Sava Kompalić.

Od hibrida na svom imanju koriste više vrsta, i svaka ima svoju karakteristiku, neki su otporniji, neki stižu ranije i imaju bolji plod.

Od jedne podloge dobijaju se do 3 lubenice. Lubenice se seju dva do 3 dana ranije od podloge, i veoma je važno da podloga i lubenice budu iste veličine, jer to omoćuje ujednačeno kalmljenje i zrenje. 

Supstrat je dezinfikovan i stelirisan sa dodatim mineralima. Gajbice su sterilisane u vreloj vodi i rastvorima. 

Sagovornik: Sava Komaplić iz Deronja

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica