Kako gajiti borovnicu u zaštićenom prostoru

Kako gajiti borovnicu u zaštićenom prostoru

Kako bi prinos borovnice bio visok i stabilan neophodno je dobro zaštititi zasad. Diplomirani inženjer poljoprivrede Nebojša Brzaković savetuje sve uzgajivače borovnice da protivgradnim mrežama dodaju i zaštitne, koje zatvore čitavu površinu zasada. A evo čemu sve to služi. 

Za potpunu zaštitu, protivgradnim mrežama dodaju se zaštitne mreže koje praktično zatvore čitavu površinu zasada borovnice, sprečavajući ulazak ptica i štetno dejstvo grada. Ove mreže služe i kao zasena u vreme visokih temperatura, koje nepovoljno utiču na razvoj biljaka i izazivaju pojavu ožegotina na plodovima.

Gajenje borovnice u nekoliko proverenih koraka!

Preko mreže se, ukoliko je kišni period, za vreme berbe postavlja plastična folija, koja štiti borovnicu od prevelike vlage. Ovako se smanjuje pojava bolesti, posebno truleži ploda. Konstrukcija je lučnog oblika i sastoji se od plastičnih ili aluminijumskih cevi postavljenih na rastojanju od 2-2,5 m. Najčešće su po dva reda borovnice natkrivena jednim lukom što olakšava nesmetano izvođenje berbe i kretanje radnika između dva reda.

 Borovnice © Agromedia

Radi postizanja viših cena na tržištu podižu se plastenici u kojima se borovnica gaji u kontejnerima. Plastenici su dužine od 18-30 metara, idi u visinu do 5 i u širinu do 8 metara. Pokrivne folije sa bočnih strana plastenika podižu se po potrebi kada su visoke dnevne temperature, kako bi se obezbedilo strujanje vazduha i provetravanje, kao i u vreme izvođenja agrotehničkih mera.

Biljke se sade pojedinačno u saksije, čija zapremina je 20 l supstratne smeše. Supstrat mora biti kisele reakcije (ph 4,24,8 ). Kada se žbun razvije i stupi u punu rodnost izvodi se presađivanje u veće saksije prečnika do 40 cm. Od momenta unošenja biljaka u tunel posle tri meseca počinje zrenje plodova.

Ovi kontejneri se mogu unositi i u zagrejane staklenike krajem decembra, posle završetka biološkog mirovanja. Oprašivanje se obezbeđuje uz pomoć bumbara. Zrenje počinje već sredinom aprila, a posle završetka berbe kontejneri sa biljkama se mogu izneti kako bi se prostor racionalno iskoristio za proizvodnju neke druge kulture. Ovi staklenici su opremljeni najmodernijim sistemima za održavanje vlažnosti, temperature i svetlosti, kako bi se obezbedili optimalni uslovi za gajenje borovnice.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor:  Dipl. inž. Nebojša Brzaković PSSS Užice


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica